Kultura

PRVI PUT: Venecuela u Nišu

U saradnji sa ambasadom Bolivarske Republike Venecuele i Niškim kulturnim centrom, od 12. do 17. oktobra održaće se “Dani Venecuelanske kulture” u Nišu. Tokom šest dana manifastacije, Nišlije će moći da se upoznaju sa kulturom ovog naroda preko književnosti, plesa i filma, a planirano je i otvaranje izložbe fotografija sa tri tematske celine.

”Dane Venecuelanske kulture”, otvoriće 12. ktobra u 14 sati u Media i reform centru, otpravnica poslova ambasade Venecuele u Srbiji, dr Dije Nader de El Andari predavanjem na temu “Indogeni narodi Venecuele i njihov otpor”. Ovom prilikom, biće predstavljene i knjige koje je ova ambasada prevela i objavila u Srbiji.

Istog dana u 18 sati, u NKC otvara se izložba fotografija sa tri tematske celine: “Indogeni narodi Venecuele”, “Turistička bogatstva Venecuele” i “Ovuda je hodio Čavez”.

VENECUELAPrisutni će moći da uživaju u tradicionalnim plesovima ove daleke zemlje koje će izvesti grupa “Venecuela”. U pauzama je predviđeno emitovanje muzičkih i turističkih spotova snimljenih u ovoj dalekoj zemlji.

Nakon toga biće prikazan i film “Večni pepeo” (2011, r. Margarita Kadenas, 114’)Vecni pepeo

U narednim danima, do 17. oktobra, u sali NKC-a publika će moći da vidi i filmove “Južno od granice” (2009, r. Oliver Stoun, 78’), “Araja” (1959, r. Margo Benaseraf, 82’), “Neće biti TV prenosa revolucije” (2003, r. Donaha O’ Brajen/Kim Bartli, 75’), “Razglednice iz Lenjingrada” (2007, r. Marijana Rondon, 93’) i “Pobuna u Karakasu” (2005, r. Roman Ćalbo, 107’).

Dejan Dabić, urednik filmskog programa NKC-a, podvukao je da je ovo prva saradnja Niša i Venecuele, da su filmovi zanimljivi i da ljubitelji sedme umetnosti ne treba da propuste jedinstvenu priliku da se upoznaju sa ovom, nama dalekom kinematografijom.

Sve projekcije u sali NKC-a počinju u 19 sati, ulaz je slobodan, a filmovi su titlovani na srpski jezik.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com