Društvo

Preminula baka Olga, poslednji svedok bekstva niških logoraša

U Leskovcu je, u svojoj 89. godini, preminula Olga Bagur Slavković, jedna od preživelih logorašica i poslednji svedok bekstva iz niškog Logara smrti. Imala je 14 godina kada je, zajedno sa ocem Pavlom, dovedena u Logor na Crvenom krstu.

Olga Bagur Slavković, rođena 1927. godine u Leskovcu od oca Pavla Bagura koji je bio advokat u advokatskoj kancelariji Karlošević.

Olginog oca Pavla, uhapsila je Specijalna policija krajem 1941. godine i kao partizanski aktivista doveden je u Logor na Crvenom krstu. Streljan je 17. februara 1942. godine na Bubnju.

Olga Bagur Slavković dovedena je u niški logor januara 1942. godine u kome je bila do jula iste godine. Ona je uhapšena zajedno sa svojim ocem Pavlom i grupom uglednih Leskovčana.

Istoričar Nebojša Ozimić, koji je, ispred niškog Narodnog muzeja zadužen za čuvanje Memorijalnog kompleksa “12. februar”, za Niške Vesti kaže da je pre četiri godine ekipa RTS-a snimila baka Olgino dvočasovno svedočenje o periodu boravka u niškom logoru.

“2014. godine Olga Slavković je došla u Logor u pratnji unuke Irene Papić. Tom prilikom proveli smo je kroz zgradu i ona je u potpunosti rekonstruisala svakodnevni život u logoru. U zbirci čuvamo neke njene lične predmete koje je poklonila niškom Narodnom muzeju, a od snimljenog materijala biće napravljen dokumentarni film”, kazao je Ozimić.luka ograda

14. septembra, na dan obeležavanja sedamdsetpetogodišnjice osnivanja Logora smrti, Olga Slavković se nalazila u leskovačkoj bolnici, a skupu se obratila pismom, u kome je između ostalog napisala:

“Sa idejom superiorinosti germanske rase, terorom i tlačenjem, narod Juga Srbije se nikada nije pomirio. Neviđena hrabrost iskazana je 12. februara 1942. godine, kada su se logoraši odlučili na besktvo iz ove radionice smrti. Goloruki, krenuli su na žice i njih 105 je ostvarilo ono o čemu su sanjali svi na pravdi Boga zatočeni.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com