Društvo

SAMO! Manje od trećine Nišlija ima čipovane knjižice

Nove čipovane elektronske zdravstvene kartice trenutno ima svega 32% Nišlija ali i trećina od oko sedam miliona osiguranika u Srbiji, zakonski rok za zamenu je 31. decembar ove godine.

Prema podacima RFZO, elektronske zdravstvene knjižice ima više od dva miliona ljudi u Srbiji što je manje od trećine ukupnog broja osiguranika.

Na područiju grada Niša ukupno je upisano 258 835 osiguranika, podaci su Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Više od 82 hiljade niških osiguranika ima zdravstvenu karticu, dok je sa zdravstvenom knjižicom trenutno blizu 177 hiljada osiguranika.

“Prema trenutno utvrđenom roku, zamena knjižica Karticama zdravstvenog osiguranja treba da se završi do 31. decembra ove godine. Napominjemo da je od velike važnosti, da i oni osiguranici koji do tada ne zamene postojeće obrasce novim Karticama, mogu bez problema ostvarivati pravo na sve usluge iz zdravstvenog osiguranja”, ističu u Republičkom fondu.

Na pitanje da li postoje problemi prilikom izrade Kartica u RFZO tvrde da poteškoća nema.

“Slanje zahteva za izradu Kartice zdravstvenog osiguranja se odmah odvija čim osiguranik potvrdi tačnost podataka, automatski, tako da je zahtev Zavodu za izradu novčanica (ZIN) poslat dok se osiguranik još nalazi u našoj prostoriji. U saradnji sa ZIN-om nema nikakvih problema, izrada i isporuka se odvija nesmetano”, kažu.

Izrada same kartiće može da traje i 40 dana.

“Od dinamike poslovanja Zavoda za izradu novčanica zavisi i rok isporuke Kartice, i do sada je taj rok bio 40 dana, jer je mesečni kapacitet ZIN da izradi oko 350 hiljada Kartica”, potvrđuju u Fondu.

Zakonski rok za zamenu koji je počeo u januaru prošle, ističe 31. decembra ove godine. Elektronske kartice uglavnom sada imaju zaposleni, koji su ih dobijali preko preduzeća i kompanija u kojima rade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com