Društvo

Sreća i radost zbog umeća darivanja

Poklon je najlepši način da se zahvalimo, izvinimo, pokažemo šta osećamo, da se sa nekim sprijateljimo. Iako je sam čin darivanja poklona bitan, možda je je još važnije ono što tim poklonom želimo da postignemo. To je simbol pažnje prema nekome koga volimo i tu ljubav je možda najbolje izraziti poklon čestitkom, smatra Dragosava Goga Mladenović koja već godinu i po dana iz hobija izrađuje „Željica handmade čestike“.

Darivanje je umetnost, jer u malom, sjajnom paketiću sažima najlepše želje, osećanja i poruke. Darivanje se uči od malena. Nije samo stvar u tome kupiti poklon. Dečija rođendanska slavlja se ne mogu zamisliti bez torte sa svećicama i malih ili velikih poklona koji se donose slavljeniku. Ipak, sam poklon nije toliko važan, koliko osmeh slavljenika kada mu uručite poklon sa posvećenom čestitkom, smatra kreativna i majka dvoje dece, Dragosava Goga Mladenović.

ces„Izradom čestitki sam počela da se bavim pre nešto više od godinu dana. Deca su često išla na rođendane kod svojih drugara. Jednom prilikom smo zaboravili da kupimo malu čestitku uz poklon i ja sam uzela par kartona, kolaž papir i na brzinu napravila jednu za tu priliku. Bio je to Angry birds u žutoj boji. Dečak kome je poklonjena više se njoj obradovao nego onome što je išlo uz nju. Bio je to signal da su u stvari sitnice te koje mame osmeh“, kaže Goga.

Pokloni i čestitke svakako pokreću lepe emocije, radosne događaje, jer nikada ne idu sami. „U paketu“ sa njima idu zagrljaji, poljupci, tople reči.

„Ovo je moj hobi, i nešto što me na kraju ubrzanog dnevnog ritma opusti. Uplovim u svoj svet šarenila daleko od stvarnosti. Zanimljivo je da čestitke poklanjaju svi, bez obzira na starosnu dob. Od rođenja bebe, dečijih rodjendana, diplomiranja, venčanja, pa do novih početaka negde daleko u novom domu i zlatnih svadbi“

Jedna kineska poslovica kaže da je važnije kako je poklon upakovan, nego vrednost, jer poklon nije obaveza, već znak ljubavi i pažnje. Zbog toga darivanje ima samo jedno „pravilo“ – poklon treba dati od srca i pri tome voditi računa o ukusu i očekivanju osobe koju želite da obradujete. Jer, poklon govori mnogo toga o onome ko ga daruje. Poklonom razotkrivamo ono što smo, pokazujemo svoje emocije, želje, nadanja. Poklon priča o tome koliko imamo duha, šarma, koliko smo se potrudili, koliko snažno volimo.

„Ideje su svuda oko mene, obično kad pravim čestitku volim da znam nešto o onome kome je namenjena. Uvek se pitam koju boju voli ta osoba, da li ima neki hobi, šta je to što bi je učinilo srećnom bar na trenutak.. U tome mi dosta pomažu oni koji poklanjaju moje čestitke… Dovoljno je tek toliko da mi kažu da recimo mlada voli arhitekturu i to meni već stvara neku priču u glavi koju kasnije prenosim na papir“

14555967 10207342606859050 364283178 n

Istraživanja pokazuju da žene mnogo češće kupuju poklone od muškaraca koji daruju uglavnom samo za rođendane, godišnjice i praznike. One vole poklone bez povoda, one koji se kupuju tek tako i takvim darovima se najviše i raduju.

Muškarci, sa druge strane, više vole praktične, funkcionalne poklone, pa će se najviše obradovati nekoj tehničkoj spravici, objašnjava naša sagovornica. Zbog besparice danas manje poklanjaju skupocene poklone. Većina daruje deci, a odrasila kada slave svoj rođendan, salvu, Novu godinu ili neki drugi praznik. Jedno istraživanje pokazuje da poklone za svoje najbliže ne planira čak trećina ispitanika starijih od 60 godina.

„Moja preporuka je da uvek izaberete čestitku veselih boja sa simbolima ljubavi. Kada nekom poklonite ručni rad, bilo da je čestitka ili nešto drugo znajte da je u to utkano mnogo ljubavi , truda i vremena. I videćete, izmamićete osmeh onome kome je poklonite. Kada uspete u tome, onda je i moja misija širenja ljubavi i prijateljstva uspela. Nije važno koliko ste novca potrošili za poklon, već koliko ste ljubavi uložili da pronađete pravi, jedinstveni i originalni“, zaključuje Dragosava u intervjuu za Niške Vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com