Društvo

13 godina plešemo sa Evropom i obaramo Ginisov rekord!

Ove godine Maturantski ples će u svim gradovima Evrope, pa i u Srbiji biti održan 19. maja u 12 sati,  a namera je da se, sa najvećim brojem izvođača, uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Ginisov rekord, kao najveći simultani ples u svetu, oboren je 2011. godine kada je bilo 33.202 plesača.

Manifestacija pod nazivom “European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora.

Posle Kraljeva 2006. god. priključio se i Niš, od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, itd.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa “Slepi miš”, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00).

“Na osnovu toga obaramo zajedno i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača,” piše u saopštenju za medije.

Bez obzira što se igra na taktove ozbiljne muzike, maturanti su veoma lepo prihvatili koreografiju i ideju zajedničkog plesa sa maturantima Evrope.

Najčešće plešu maturanti srednjih škola, ali u nekim gradovima učestvuju i maturanti osmog razreda. Ples je u Srbiji još uvek veoma stran našim ljudima i mnogi se boje plesa koji im treba približiti na ovaj način, pojednostaviti, napraviti im što bolju zabavu, i pokazati im da i oni to mogu.

Bez obzira na Ginisov rekord glavno je to da su svi maturanti sve vreme nasmejani, da se odlično druže i da im je lepo i da bar malo osete lepotu plesa”, piše u pozivu učenicima i školama širom Srbije.

U projektu su do sada učestvovali maturanti iz  Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije itd.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com