Društvo

Raste broj obolelih od virusa Zapadnog Nila

U Srbiji je od groznice Zapadnog Nila obolelo je 30 ljudi, a dvoje je preminulo, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“. U Nišavskom i Topličkom okrugu nema nijednog registrovanog slučaja zaraze Zapadnog Nila, potvrdio je za Niške Vesti v.d. direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu, Miodrag Stojanović.

Prema podacima objavljenim na sajtu Batuta, preminuo je pacijent iz Južnobanatskog okruga star 81 godinu i pacijent star 74 godine iz Beograda, koji se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila. Potvrđeni slučajevi obolevanja su registrovani na teritoriji grada Beograda (16), kao i u Južnobačkom (3), Južnobanatskom (6), Podunavskom (2), Mačvanskom (1) i Sremskom okrugu (1).

„Na teritoriji v.d direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu, Miodrag Stojanović.Nišavskog i Topličkog okruga nema nijednog registrovanog slučaja Zapadnog Nila“, istakao je v.d. direktora Instituta za javno zdravlje u nišu, Miodrag Stojanović.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju obavlja nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca i prisustvo je potvrđeno u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Šapcu, Smederevu, Požarevcu.

„Nadzor mesta gde oni mogu da se pojave u Nišu je i dalje u toku, a jesen i hladnije vreme idu na ruku da ih u Nišu najverovatnije neće ni biti“, istakao je Stojanović.

Stojanović dodaje da nema mesta panici, jer virus Zapadnog Nila u većini slučajeva nije smrtonosan. U 80% slučajeva kod pacijenta se ne javljaju nikakvi simptomi, dok je u 20% slučajeva blaga forma gripa. Samo 1% se, naročito kod populacije starije od 60 godina, javljaju komplikacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com