Magazin

DANAS JE SLAVA SVIH LOVACA: Slavimo Svetog Evstatija, vojskovođu koji nije uvek bio HRIŠĆANIN

Od trećeg veka po Hristovom rođenju do danas, njegovo ime se izjednačavalo sa velikomučeništvom i zaštititnikom lovaca

Svetac Jevstatije Plakida, ili Sveti Evstatije, zaštitnik je lova, tako da vernici SPC i lovci pravoslavnih zemalja ovaj dan obeležavaju kao svoj najveći praznik.

Mnoga lovačka udruženja u zemlji na svečani način svake godine proslavljaju ovog sveca, za koga nalazimo da se u mladosti zvao Plakida, i da je živeo od 70 – 120 godine posle Hristovog rođenja, u Rimu.

Legenda kaže da, polazeći jednom u lov na hrišcanski praznik Veliki petak, naiđe u šumi na jelena. Božijom pomisli pojavi se svetao krst među rogovima jelena i dođe mu glas gospodnji pozivom da ode svešteniku hrišćanskom i da se pokrsti.

Plakida pojavom posluša, ode i pokrsti se, zajedno sa ženom i dva sina. Na krštenju dobi ime Jevstatije. Nakon toga se vratio ponovo u šumu na isto mesto gde mu se pojavio jelen, te i kleknuvši zahvali Bogu što ga je priveo Hristovoj istini. U taj čas ponovo je čuo tajanstven glas koji mu predreče njegovo stradanje.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com