Ekonomija

HELP još ove godine donira opremu budućim preduzetnicima

Najčešći problem sa kojim se suočavaju mladi i žene je nedostatak sredstava za pokretanje sopstvene delatnosti, odnosno samozapošljavanje. Pored toga tu je i nedovoljna informisanost o mogućnostima zapošljavanja, strah od procedura i poreskih dažbina koje su i dalje neprimerene uslovima u kojima naročito preduzetnici posluju. Zbog toga, nemačka nevladina organzacija HELP pruža podršku preduzetnicima i svake godine dodeljuje sredstva za kupovinu opreme za rad. Ove godine prema projektu “Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“ okončaće se pomoć nemačke vlade i Grada Niša, ali obe strane su zainteresovane da nastave sa projektima, kažu u „Help-u“.

Prošle godine 37 osoba iz marginalizovanih i drugih ugroženih grupa stanovništva u Nišu sklopile su ugovore o donaciji grantova u opremi sa “Help-om“. Na taj način dobili su opremu za rad u vrednosti od 1.200 i 2.400 evra za unapređenje svoje proizvodnje, kažu u ovoj nemačkoj nevladinoj humanitarnoj organizaciji.

photo„U periodu od maja 2013. do maja 2015. godine u Nišu je podržano ukupno 88 korisnika pojedinačnim grantovima u opremi i to 39 grantova po 2400 i 49 grantova po 1200 evra. Od toga po 21,5 odsto se bavi poljoprivredom odnosno zanatima, dok 56,8 odsto deluje u sektoru usluga. U ovom projektnom ciklusu, u Nišu, broj podržanih starosti do 35 godina, dostiže gotovo polovinu broja podržanih korisnika i čini 46,6 odsto, kao i procenat učešća žena koji je takođe relativno visok, u odnosu na prethodne cikluse“, kaže Stanisalva Kulidžan iz HELP-a.

Prema poslednjem istraživanju, koje je rađeno na uzorku od 10 odsto, za podržane mikro i male biznise i preduzetnike u periodu 2004. do 2013. godine, kroz Help-ove projekte smanjenja siromaštva i ekonomskog osnaživanja, stepen održivosti podržanih korisnika iznosi 74%, čime je posredno poboljšan kvalitet života samih korisnika i njihovih porodica.

„Među primerima uspešnih mlađih korisnika su jedna škola za strane jezike, koja je uz pomoć opreme dobijene od Help-a, proširila kapacitete i poboljšala kvalitet nastave uz nova nastavna sredstva i pomagala, sa više od 100 polaznika i pet dodatno zaposlenih, pored vlasnika, supružnika, profesora engleskog jezika, koji dugo godina nisu mogli da se zaposle u struci“, objašnjava Kulidžan.

I to nije jedini uspešan primer. U kombinaciji grantova u opremi za obavljanje zanatskih, uslužnih i poljoprivrednih delatnosti za ostvarivanje prihoda, i obavezne poslovne obuke, korisnicima su na raspolaganju i stručne obuke vezane za delatnosti za koje su konkurisali i koje nameravaju da realizuju uz pomoć opreme dobijene od Help-a.

perio

Da bi se ostvarila održivost podržanih korisnika i njihovih delatnosti Help aktivno radi na njihovom umrežavanju kroz različite obuke i motivacione radionice podizanja svesti o mogućnostima aktivnog zapošljavanja i razvoja preduzetništva, ali i kroz unapređenje njihovih znanja i veština kroz dodatno stručno osposobljavanje kako bi bili kompetentniji i konkurentniji na tržištu rada.

„Jedna korisnica, je uz pomoć mašina dobijenih u okviru projekta, registrovala krojačku radnju i započela izradu ženskih tašni i dodataka, pored supruga koji je takođe bio nezaposlen, razvila porodični biznis, obezbedila redovan prihod za svoju tročlanu porodicu sa maloletnim detetom. Servisi za pranje i čišćenje takođe nisu retkost, auto – mehaničari, auto – električari, i slične delatnosti, ali ni plastenička proizvodnja gde profit može da bude značajno veći u odnosu na druge delatnosti iako, svi podržani korisnici uspevaju da ostvare redovan prihod i profit, na mesečnom nivou, u rasponu od 250 i više evra u zavisnosti od delatnosti i tržišta“, kažu u HELP-u.

Iako se ove godine prema projektu završava saradnja HELP-a sa Gradom Nišom, obe strane su zainteresovane da nastave saradnju, “jer su potrebe još uvek velike, i na ekonomskom i na socijalnom planu, i moramo zajedno da odredimo prioritetne pravce u kojima ćemo delovati u narednom period”, ističe Kulidžan.

Nemačka, nevladina, humanitarna organizacija „Help – Hilfe zure Selbsthilfe e.V.” humanitarnu i razvojnu pomoć pruža od 1981. godine širom sveta. U ovom momentu, pored Srbije, Help je aktivan u još 22 zemlje.

poljo

Od 1999. godine, Help u Srbiji, pruža humanitarnu pomoć i podršku održivom razvoju, na principu pomoći za samopomoć koji je sadržan i u samom nazivu organizacije „Hilfe zur Selbsthilfe“ i koji se takođe primenjuje i u drugim zemljama.

Od prvih projekata hitne humanitarne pomoći, preko stambenog zbrinjavanja do ekonomskog osnaživanja, uz pomoć međunarodne donatorske zajednice, a u prvom redu Nemačke vlade i Evropske unije, Help je za šesnaest godina u Srbiji realizovao aktivnosti obima 40 miliona evra.

Podržano je više od 6.000 porodica pojedinačnim grantovima u opremi, podržano osnivanje 25 kooperativa ili udruženja, obezbeđena stambena rešenja za više od hiljadu porodica, i realizovana hitna i druga humanitarna pomoć, kao i projekti manjeg obima koji su pomogli i olakšali funkcionisanje udruženja osoba sa invaliditetom i uticali na poboljšanje kvaliteta života njihovih članova.

Što se tiče projekta “Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“ u period od maja 2013. godine do kraja decembra 2016. godine predviđen je budžet od 1.134.789,80 evra za uključivanje marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva u društveni i ekonomski ciklus, kao i za olakšan pristup rada marginalizovanim grupama stanovništva u Srbiji, Nišu, Pirotu, Smederevu i Vranju.

logo zaposljavanje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com