Društvo

Mladi se manje tuku i lome mobilijare u Nišu

Niš je jedan od bezbednijih gradova Srbije, ali to ne znači da gradske vlasti, inspekcijske službe i omladinske organizacije neće i dalje raditi na suzbijanju nasilja među mladima u Nišu. U odnosu na 2015. godinu, ove godine smanjen je broj maloletnih izvršioca prekršaja za 10 odsto, a izvršioca krivičnog dela narušavanja javnog reda i mira za čak 50%, podaci su PU Niš, rečeno je na predstavljenju rezultata u okviru projekta „Bezbednost mladih na prvom mestu“.

U okviru Letnjeg festivala „Dođu na Amfi“, raznih grafičkih, video i foto radionica, Igre na vodi, Dan mladih grada Niša, KOM 018 uz podršku misije OEBS u Srbiji, pružio je mladima od 16 do 24 godine priliku da izraze svoje mišljenje u vezi sa problemima koje imaju po pitanju bezbednosti i na taj način doprinesu rešavanju problema.

Prema istraživanju iz 2013. godine 59% mladih smatra da su nezaposlenost i siromaštvo najveći problem grada. Pored toga, 17% mladih kao ključni problem definiše nasilje i kriminal. U istom procentu su mladi prepoznali neinformisanost i neobrazovanost kao probleme koji značajno narušavaju njihovu bezbednost. Svega 5% ispitanika je kao glavni problem navelo neravnopravnost i neki od vidova netolerancije.

„Najveći problemi mladih su nedovoljna informisanost, nezainteresovanost, diskriminacija po bilo kom osnovu, vršnjačko nasilje, zloupotreba prishoaktivnih supstanci i alkohola“, rekao je iz KOM 018, Nikola Božanović.

Grad Niš već ima Strategiju za brigu o mladima i ovo je samo jedan od projekata koji doprinosi još većoj bezbednosti mladih u Nišu, kaže koordinator Kancelarije za mlade, Stevan Živković.

„Jedan od 12 bitnih problema mladih, obuhvaćenih Lokalnim akcionim planom, je bezbednost. Niš je trenutno jedan od bezbednijih gradova u Srbiji, ali uvek može bolje iviše, i na tome ćemo raditi“, dodao je Živković.

14492615 1074762069306821 1993352500454207046 n

U opštoj populaciji mladih, izdvajaju se posebne grupe mladih koji su prepoznate kao ranjivije u odnosu na ostatak populacije: mladi Romi, mladi isključeni iz obrazovnog sistema, mladi iz institucija – bez roditeljskog staranja, madi iz siromašnih porodica, mladih iz ruralnih sredina, mladi prestupnici, LGBT populacija.

U niškoj policiji kažu da je broj maloletnih izvršioca preršaja smanjen u odnosu na prethodnu godinu za 10%, a izvršioca krivičnih dela za oko 50%, odnosno onih koji su učestvovali u narušavanju javnog reda i mira.

Osnovna delatnost Policije je očuvanje bezbednosti mladih i dece, kao i preventivnih aktivnosti kojima će se povećati lična i imovinska sigurnost građana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com