Ekonomija

Niš dočekuje kargo avione novim cenovnikom

Uskoro će poskupeti usluge sletanja i poletanja teretnih aviona sa niškog aerodroma, kako bi se smanjile subvencije iz gradskog budžeta od 85 miliona dinara za vazdušnu luku „Konstantin Veliki“. Ovu odluku podržalo je Gradsko veće na osnovu predloga Nadzornog odbora JP „Aerodrom Niš“.

Novom odlukom ni na koji način se ne menjaju cene predviđene za „low cost“ avio kompanije, istaknuto je na sednici Gradskog veća.

„Novi cenovnik se odnosi samo za robni transport na niškom aerodromu, a ne na redovni avio prevoz. Gradsko veće je usvojilo predlog sa ciljem da se omogući ekspanzija kargo avio saobraćaja. Očekuju se da nove kargo kompanije poleću i sleću sa niškog aerodoroma što će značajno povećati prihode aerodroma, a samim tim smanjiti subvencije Grada Niša od 85 miliona dinara prema JP Aerodrom Niš“, kaže gradski većnik Igor Vojinović.

Po jednom teretnom avionu usluge sletanja i poletanja, kao i usluge kargo službe niškog aerodroma koja obavlјa poslove prihvata i otpreme robe u vazdušnom saobraćaju odnosno utovar, istovar, pretovar tereta i skladištenja avio pošilјki iznosiće 300 evra.

„Zbog povećanog putničkog avio saobraćaja ne postoji više potreba da se više ni na koji način stimulišu cene usluga za kargo avio saobraćaj“, rekao je u obrazloženju predloga novog cenovnika za kargo saobraćaj, načelnik Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Miodrag Brešković.

Podsetimo, prema najavama direktora RRA „Jug“ Bojana Avramovića, uskoro bi na niški aerodrom mogli da sleću veliki kargo avioni kao što su „Boing“ i „Erbas“, a koji čine 85 odsto teretnog saobraćaja u svetu.

„ Niški aerodrom sa sadašnjim kapacitetima i bez otvaranja novih linija će već sledeće godine imati 300 hiljada putnika, ali kako je plan da se „Konstantin Veliki“ razvija, aerodrom će do 2018. godine postati samoodrživ i jedan od prihoda na koji se računa je prihod od kargo saobraćaja. Prateća oprema neophodna za kargo avione je isporučena niškom aerodromu i kreće se sa pregovorima i u realizaciju planova sa kompnijama koje imaju teretne avione „Boing“ i „Erbas“, istakao je Avramović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com