Sport

Za niški sport nema više stimulativnih sredstava

Zbog novog Zakona o sportu menja se način finansiranja lokalnih sportskih klubova. To znači da od sledeće godine gradonačelnik Niša više neće raspoređivati stimulativna sredstva sportskim klubovima i da će ubuduće taj posao pripasti nadležnoj Komisiji, koja je povećana za dva člana. Zakon propisuje da nijedna sportska organizacija ne može da dobije više od 20% od ukupnog gradskog budžeta opredeljenog za sport, a nadzor i kontrolu sprovođenja aktivnosti sporta u Nišu vršiće gradski sportski inspektor.

Donošenjem novog Zakona o sportu i podzakonskog akta o odobravanju i finansiranju sportskih programa nastala je obaveza da sve jedinice lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije usaglase svoje akte u oblasti sporta sa republičkim propisima. Grad Niš jedan od prvih gradova u Srbiji koji izvršava svoju zakonsku obavezu, rekao je zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur.

„Podela sredstava za sport po novom Zakonu će biti daleko ravnomernija i objektivnija, jer će to raditi nadležna Komisija na osnovu sportskih programa. Do sada je gradonačelnik Niša 70 odsto sredstava iz gradskog budžeta raspoređivao sportskim organizacijama, a posebna Komisija 30 odsto. Novi Zakon propisuje da nijedna sportska organizacija od lokalne samouprave ne može da dobije više od 20% od ukupnog budžeta opredeljnog za sport, a nadzor trošenja sredstava obavljaće gradski sportski inspektor“, rekao je Banđur posle jednoglasne odluke Gradskog veća o ovom pitanju.

Na Gradskom veću, načelnik Uprave za omladinu i sport Goran Đorđević je rekao da će konkurs i uslovi za gradskog inspektora biti isti kao kada se bira načelnik Uprave, odnosno da je za tu funkciju potrebno da ima zvanje diplomirang pravnika ili diplomirnog profesora fizičkog vaspitanja i sporta.

„Jedini klub koji je do sada iz gradskog budžeta dobijao više novca, od predviđenih 20% koliko je namenjeno novim Zakonom, je FK Radnički. Ovaj klub dobijao je od 26,7 do 33,4 odsto stimulativnih sredstava“, rekao je na Gradskom veću, načelnik Uprave za omladinu i sport, Goran Đorđević.

14542896 10154531871084641 1190148058 n

Od 2017. godine delatnost organizacija u oblasti sporta Grad će programski finansirati odnosno primenjivaće se projektni sistem finansiranja, potvrdio je za Niške Vesti, većnik resorno zadužen za sport, Branislav Kačar.

kacar„Sportske organizacije od posebnog značaja za unapređivanje i razvoj sporta na teritoriji Grada, na predlog Komisije, svake godine rešenjem određuje Gradsko veće Grada Niša, prema kriterijumima utvrđenim Odlukom. Programe tako utvrđenih sportskih organizacija ocenjivaće Komisija po posebnim i bližim kriterijumima konkretizovanim Pravilnikom, i svoj predlog uputiti Gradskom veću Grada Niša. Konačno odlučivanje o odobravanju programa ovih sportskih organizacija je u nadležnost Gradskog veća Grada Niša, dok je odlučivanje o programima iz drugih oblasti zadovoljavanja potreba u oblasti sporta i dalje u nadležnosti Gradonačelnika Grada Niša. Sa novim Zakonom ključna novina je što će se niški sport 100% projektno finansirati o čemu će odlučivati Komisja, a na konkurs će moći da se jave svi klubovi. Ukidaju stimulativna sredstva a sve će kontrolisati zasada jedan gradski sportski inspektor koji će biti u gradskoj upravi“, kaže Kačar.

Kačar dodaje da se do sada za sredstva iz budžeta prijavljivalo do 250 sportskih organizacija, a da je finansirano oko 150.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com