Politika

Novi Zakon: MANJE ili VIŠE para Nišu?

Narodni poslanik Milan Lapčević uputio je gradonačelniku Niša, Gradskom veću i predsedniku SG Niša dopis u kome ih poziva na zajednički sastanak sa narodnim poslanicima iz Niša i Nišavskog okruga. Cilj sastanka je, ističe Lapčević, da se razmotri poslanički nastup u republičkom parlamentu povodom izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, po kome će, ako se usvoji, Grad Niš izgubiti 200 miliona dinara za svoj lokalni razvoj.

Vlada Srbije je usvojila Predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji predviđa smanjenje udela opština i gradova u prihodima od poreza na zarade. Umesto dosadašnjih 80 odsto, lokalnim samouprava će ubuduće ostajati 77 odsto, a potupno će se ukinuti porezi na prihod od nepokretnosti. “Grad Niš će na ovaj način izgubiti oko 200 miliona dinara, čime će Nišu biti uskraćeno pravo na sopstveni razvoj“, tvrdi narodni poslanik Milan Lapčević.

lapac„Pozivam čelnike Grada Niša i narodne poslanike iz Niša i Nišavskog okruga da što pre, bez obzira iz koje stranke dolazimo, razmotrimo efekte predloženih izmena Zakona po naš grad, kao i da osmisliomo jedistveni nastup pred republičkim parlamentom u cilju zaštite interesa našeg grada i građana. Iz Vlade dobijamo uveravanja da će Grad Niš ubuduće kroz projektno finansiranje dobijati više novca za razvoj, ali sa kojim pravom da država ubira lokalna sredstva i da se onda dele lokalnim samoupravama, koja sigurno znaju bolje da rasporede sredstva tamo gde su im potrebna, u infrastruktrni razvoj, sanaciju seoskog vodova, izgradnju vrtića itd“, kaže narodni poslanik Milan Lapčević.

Civilni sektor smatra da će se izmenama Zakona centralizovati javni prihodi i da već sada, prema istraživanju Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Srbija za lokal izdvaja devet puta manje nego za republičku kasu.

Dok u pojedinim razvijenim državama Evropske unije skoro polovina ukupnih budžetskih prihoda pripada lokalnom nivou, u Srbiji su prošle godine sve opštine, gradovi i Autonomna pokrajina Vojvodina inkasirali 11,68 odsto ukupnih budžetskih prihoda, odnosno devet puta manje od centralnog nivoa vlasti. U skandinavskim zemljama skoro polovina javnih prihoda ostaje lokalnim samoupravama. U 28 država Evropske unije lokalnom nivou vlasti je, tokom prošle godine, u proseku pripala bezmalo jedna trećina ukupnih budžetskih prihoda, pokazuju istraživanja NKD.

mladen„Naši proračuni pokazuju da će se izmenama Zakona značajno smanjiti prihodi lokalnim samoupravama, koji su već na nivou Srbije u padu. I tu jesmo u problemu. Sa druge strane budžet Grada Niša je vrlo često u blokadi zbog nekvalitetnog budžetskog planiranja, tako da godinama unazad imamo budžetske planove od 10 do 12 miljardi dinara na godišnjem nivou, a Niš uspe da ostvari od 6 do 7 milijardi prihoda. Godina nije ni počela, a mi smo 5 milijardi u minusu. To znači da sa izmenama Zakona taj sigurni prihod će dodatno biti smanjen. I do sada je postojalo projektno finansiranje, a novo može doneti više novca lokalnim samouprava, ali samo ako Republika Srbija odluči da svake godine ima veći iznos sredstava za lokalne projekte. To još ne znamo da li će da se desi. Postavlja se i pitanje zašto davati tolika prava ministarstvima da određuju koliko para će dobiti određena lokalna samouprava“, ocenjuje Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Prema istraživanju NKD-a, Finska, Danska i Švedska, koje decenijama spadaju u države sa najvišim životnim standardom, za lokalni nivo opredeljuju skoro polovinu ukupnih javnih sredstava (47,9% / 47,7% / 45,6%). U prvih deset zemalja koje za potrebe „lokala“ izdvajaju više od 30% ukupnih budžetskih prihoda u državi nalaze se i Poljska, Nemačka, Francuska, Holandija, Italija i Letonija, kao i jedna država Zapadnog Balkana – Hrvatska.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je nedavno izjavio da podržava izmene Zakona o finansiranju lokalne somouprave i da smatra će „Niš od države dobiti mnogo, mnogo više od stotine miliona“. Sa ovom izjavom se slaže i zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur koji nije upoznat sa pozivom za sastanak narodnog poslanika Milana Lapčevića, ali da je „Grad uvek raspolažen da sa svima razgovara iako se u startu ne slažemo“.

bandjur“Potpuno sam ubeđen da će izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave doneti mnoga bolja rešenja nego koja smo do sada imali, da interesi Grada Niša nisu ugroženi i da otvaraju nove mogućnosti za naš grad. Niko nama ne brani da pravimo projekte i da konkurišemo za republička sredstva. Jedan od najvažnijih segmenata u našem budućem gradskom apratu biće Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i Centar za projektovanje, preko kojih ćemo konkurisati prema domaćim i stranim fondovima”, istakao je zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com