Društvo

Francuska pomaže Gradu Nišu da očuva kulturno nasleđe

Grad Niš i Grad Arl u Francuskoj produbiće saradnju u oblasti obrazovanja i kulture i nastaviti zajednički projekat kojim će niška Tvrđava i arheološko nalazište Medijana biti na listi Svetske baštine UNESCO. Grad Arl će svojim iskustvima pomoći da Nišu prenese primere dobre prakse iz Francuske u valorizaciji istorijskog nasleđa, istakao je na prijemu kod gradonačelnika Niša, savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen.

Niš i Arl još od 2007. godine sarađuju kada je na inicijativu francuske ambasade u Srbiji uspostavljen kontakt s namerom da naš grad Niš politikom za održivi razvoj zajednice kroz valorizaciju svog bogatog graditeljskog istorijskog nasleđa. To znači da će ovaj grad u Francuskoj između ostalog preneti iskustva u razvoju turizma, jer je zahvaljujući stručnjacima graditeljskog nasleđa uspeva da u svoj grad od oko 50.000 stanovnika dovede dva miliona turista na godišnjem nivou.

„Želimo da pomognemo u jačanju svih prednosti Grada Niša a koje se ogledaju u bogatoj istorija Niša, kulturnog nasleđa, niške preduzmljive omladine koja se bavi kulturom i obrazovanjem. Želimo da ujednimo sve naše zajedničke snage i da unapredimo već postojeća partnerstva i da stvorimo nova koja će poboljšati kvalitet svakodnevnog života“, rekao je posle sastanka sa gradonačelnikom Niša, savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen.

Capture2Francuski institut u Nišu od sada ima i novu upravnicu Marion Vio, koja će u narednom periodu raditi na jačanju saradnje Niša i Francuskih gradova u oblasti kulture i obrazovanja, dodaje je Kizen.

„Naše kulturno istorijsko nasleđe treba da otvorimo svetu kako bi turisti došli u naš grad što će uticati na razvoj Niša. Iz njihovog iskustva naučićemo kako da postignemo uspešne rezultate, jer ako već imamo ono čime se ponosimo to treba i podržati. Na primer Tvrđava u Nišu je opterećena je neprikladnim sadržajima i na nama je da je otvorimo i da uložimo u nju, odnosno da uradimo sve ono što je nepohodno kako bi privukli strane goste u Niš“, istakao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

14518277 10154523487899641 282212201 n

Savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske Žan–Batist Kizen je najavio da će Grad Niš u novembru posetiti amabasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro kada će se zvanično i promovisati trogodišnji projekat saradnje između Niša i francuskog grada Arl.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com