Društvo

Od francuskog kan – kana do Ramštajna

Evropski dan jezika obeležen je u školama i fakultetima šriom Srbije uz poruku da su jezici ključ razumevanja među ljudima i ulaznica za poštovanje među različitim kulturama. I u niškim školama je obeležen Evropski dan jezika, a mi smo posetili Gimnaziju “Svetozar Marković”.

Uz pesmu, recitaciju i skečeve na stranim jezicima učenici Gimnazije “Svetozar Marković” obeležili su Evropski dan jezika.

Atraktivnom priredbom srednjoškolci ove gimnazije, u kojoj postoji i bilingvalno odeljenje prirodno-matematičkog smera u kome se deo nastave sluša na francuskom i engleskom jeziku, su pokazali kako se igra francuski kan-kan, bečki valcer, italijanska tarantela, ali i kako zvuči muzika nemačkog Ramštajna. Cilj, da se na zanimljiv način pokaže koliko su jezici važni za približavanje i spajanje ljudi, je postignut.

22

Evropa je bogata jezicima i postoji preko 200 evropskih jezika, što čini oko tri odsto od ukupnog broja svih jezika na svetu. “To je važan resurs koji treba priznati, koristiti i negovati”, istakli su suorganizatori Dana jezika u Gimnaziji “Svetozar Marković”, EU info kutak Niš.

33

Ne treba zanemariti ni podatke istraživanja koji ukazuju da je poznavanje nekoliko jezika jedna od najboljih vežbi za mozak i da čak može odložiti početak Alchajmerove bolesti za četiri do pet godina.

44

Podsetimo, Evropski dan jezika ustanovljen 2001. godine u Savetu Evrope kako bi se sreknula pažnja javnosti na lingvističko bogatstvo starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika koje doprinosi upoznavanju i poštovanju različitih kultura.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com