Stari Niš

Stari Niš: Državna trgovačka akademija od 1929. a danas…

Državna trgovačka akademija je počela sa radom 1929. godine. Nastala je kao izraz potrebe za školovanim kadrovima ekonomske struke.

U to vreme Niš već ima 34 registrovana industrijska preduzeća, 450 trgovačkih radnji i zahuktalu težnju da napreduje i da se širi. Postojeća Trgovačka škola nije bila u stanju da te potrebe zadovolji. Zbog toga Niško trgovačko udruženje počinje borbu za formira

Državna trgovačka škola u Nišu je osnovana 23. maja 1929. godine. Državna trgovačka akademija nalazila se u ulici 7. Jula.

Mesta za smeštanje table i nastavničkog stola – katedre nije uopšte bilo, tako da, kada je bilo potrebno izvođenje na tabli, onda su dva učenika morala na prozoru da drže tablu, da bi treći pisao, a nastavnička katedra je bila prva đačka klupa.

Tek 1939. god. dobija svoju zgradu u Jeronimovoj ulici. Među društvenim organizacijama učenika posebnu ulogu imale su Đačka zadruga i Književna družina “Jovan Skerlić”. U đačkoj zadruzi su učenici pored ekonomsko-komercijalnih poslova vodili i sve evidencije: knjigovodstvo, blagajnu i dr. Tu su se oni praktično susreli sa poslovima koji ih očekuju posle završetka škole.

1979. godine zgradu u Jeronimovoj ulici ustupa Gradu i seli se u novopodignutu zgradu u ulici Majakovskog br.2 Nekoliko godina egzistira kao deo Ekonomskog školskog centra, zajedno sa Ugostiteljskom i Trgovačkom školom da bi se 1989. god. opet izdvojila i dobila naziv Ekonomska škola koji nosi i danas.

Ekonomska škola od svog nastanka do danas dala je društvu oko 20 000 ekonomista srednjeg nivoa. Izvestan broj njih razvio se u poznate naučne radnike i profesore fakulteta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com