Društvo

Kako TON i Ryanair privlače strane turiste da posete Niš

Na blogu irske avio kompanije „Ryanair“ i Turističke organizacije Niša pojavio se članak koji navodi razloge zašto da se turisti sa nemačkog govornog područja odluče za obilazak Niša. Bloger koji je posetio naš grad u saradnji sa TON-om dao je savete šta obići i probati u Nišu, a akcenat je stavio na sve ono na šta se inače ponosimo. Njegov doživljaj Niša pretočio je u pet razloga zašto posetiti Niš.

Bloger u svom članku o Nišu navodi turiste sa nemačkog govornog područja da putuju daleko za male pare i da saznaju sve o lepotama, kako kaže, bivšeg jugoslovenskog grada. Kao posebne karakteristike Niša izdvojio je: jedinstvenu svestranost, ukusnu hranu (ajvar, vina, rakije, burek) arheološko nalazište Medijana i nezaobilazni noćni život u Nišu.

U prvom delu o tzv. jedinstvenoj svestranosti bloger kaže da Niš odiše optimizmom i da je svakako vredan pažnje za sve istraživače koji žele daleko da putuju i dožive nešto skroz drugačije u odnosu na ono što su navikli. Niš opisuje kao grad sa 250 hiljada stanovnika i da je treći grad po veličini u Srbiji koji pruža aktivan odmor turistima, od penjanja, raftinga i paraglajdinga, do izuzetne arhitketure i dobrih klubova.

Kao drugi razlog bloger navodi da je Niš poznat po dobroj i gurmanskoj hrani i da u tradicionalnim restoranima i kafanama važi pravilo da se jedu obilne porcije pasulja prebranca, jagnjećeg, prasećeg i telećeg mesa, uz sveže salate od ukusnog paradajza i paprike. Ističe da i „kada taman pomislite da ste završili sa jelom stižu nove porcije koje prati domaća rakija ili domaće vino u neograničenim količinama“.

Probao je crno i belo vino, ali mu se najviše dopalo rose. Kaže i da je jeo i burek koji opisuje kao lisnato testo sa sirom, spanaćem i domaćom šunkom.

vine 1 750x563

Možda ne znate šta je burek, ali se sigurno zna da ga je izmislio jedan turski pekar“ i da ga većina Nišlija jede za doručak sa jogurtom. „Gladni sigurno nećete ostati“, ističe bloger avio kompanije Ryanair-a.

Kao treći razlog zašto bi trebalo posetiti Niš luckasti bloger navodi bogat noćni život, ističući live rock i jazz u niškoj Tvrđavi. Dopalo mu se i Kazandžijsko sokače u kojem su, kako kaže, „kafić do kafića sa dobrom muzikom i u kojima je najbolje piti pivo“. Objašnjava da su cene pića pristupačne, „samo 1,5 evra za pivo“, ali napominje da se u večernjim časovima Nišlije doteruju i lepo oblače i da turisti obavezno ponesu košulju za izlazak u grad.

mediana 1 750x406

U četvrtom razlogu zašto bi trebalo posetiti Niš, bloger navodi arheološka nalazišta i bogatu istoriju o Rimskom carstvu, Konstantinu Velikom i hrišćanstvu. Da bi turisti osetili duh istorije savetuje posetu nalazišta Medijana, a o kojem se, kako kaže, mogu raspitati u jednoj od četiri turističke kancelarije u centru grada, dodajući da postoji organizovan obilazak tog lokaliteta, ukoliko žele kvalifikovanog arehologa da im govori o burnoj istoriji Niša.

U poslednjem delu zanimljivog članka bloger poziva na avanturu i da je Niš prilika da potraže nešto sasvim drugačije. „Dovoljna je pristupačna avionska karta, tri sata leta i bićete prokleto daleko od kuće, ali ćete posle putovanja po Nišu imati šta da pričate prijateljima i kolegama koji garantovano nikada nisu čuli i doživeli lepote grada u Srbiji“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com