Društvo

Dan za sve bivše gradonačelnike Niša

Devet bivših gradonačelnika Niša koji su vodili Grad u periodu od 1974. do 2016. godine složili su se da se svake godine organizuje susret sa aktuelnim gradonačelnikom na Dan gradonačelnika Niša, rečeno je na njihovom svečanom prijemu u Gradskoj kući. Cilj je da međusobno razmene iskustva kako bi aktuelni prvi čovek Niša pronašao najbolje načine za razvojnu politiku grada.

“Ideja i želja da se sretnu devet bivših gradonačelnika u Gradskoj kući jeste da im zahvalimo što su na direktan i indirektan način podržavali Niš i trudili se da ispune očekivanja građana. Ovo je primer kako bi trebalo svi zajedno da radimo i vodimo Grad Niš u bolju budućnost. Moja obaveza kao sadašnjeg gradonačelnika Niša jeste da čujem i naučim iz prethodnih iskustava, iako se oni do sada međusobno, možda, nisu pomagali i družili. Na ovaj način se odužujemo i Nišlijama, zbog kojih svakog radnog dana od jutra do mraka radimo na uzdizanju Grada Niš. Svi smo saglasni da bi barem jednom godišnje trebalo da se okupljamo i da jedan dan u godini bude posvećen rukovodiocima Grada na Dan gradonačelnika Niša”, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović.

14408823 10154507969599641 839610614 n

Na prijemu u Gradskoj kući bila su prisutna nekadašnja četiri predsednika Skupštine opštine Niš: Vladmir Petrović (1974 – 1979), Božidar Jocić (1982 – 1986), Dragoslav Pavlović (1986 – 1989) i Života Živković (1989 – 1992), zatim dva predsednika Skupštine grada Niša, kako se nekada nazivao gradonačelnik Niša: Zoran Živković (1997 – 2000) i Goran Ćirić (2000 – 2004), kao i bivši gradonačelnici Niša: Smiljko Kostić (2004-2008), Miloš Simonović (2008-2012) i doskorašnji gradonačelnik Niša, Zoran Perišić (2012 – 2016).

14408931 10154507969584641 1231213014 n

Najstari među onima koji je vodio grad 70 tih prošlog veka, Vladmir Petrović kaže da je Niš danas mnogo lepši u smislu infrastrukture nego što je bio u njegovo vreme. Kako je istakao sada imamo više živosti, mladosti i bulavare koji nisu ni postojali pre 40 godina i na čijim mestima se gajio kukuruz, ali da sada više nema fabrika i moćnih indsutrija. Na pitanje novinara šta bi sada uradio za Grad Niš da je u takvoj poziciji, Petrović kaže:

“Da sam sada gradonačelnik Niša radio bih na boljem vodosnabdevanju i na očuvanju vode za piće. U moje vreme nije bilo čiste pijaće vode. Plašim se da bi Niš mogao ponovo da se suoči sa ovim problemom. Treba sačuvati izvorišta koja su najveće bogatstvo Niša. Sadašnji gradonačelnik mora da zaštiti izvorište Medijane, jer je ugroženo brojnim okolnim skladištima i da napravi plan očuvanja pijaće vode”, poručio je Bulatoviću, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Niš, Vladmir Petrović.

Bivši gradonačelnici su se složili da nijednom nije bila laka pozicija da upravljaju Gradom koji nikada nije imao dovoljno para za sve projekte koji su želeli da sprovedu. Tako je i danas. Prema poslednjim podacima istraživanjima Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Srbija za lokal izdvaja devet puta manje nego za republičku kasu.

“Lokalne samouprave moraju da se zalažu za bolji status, za decentralizaciju Srbije i za veće budžete i nadležnosti, jer sada nije tako, a nije bilo drugačije ni kada sam ja bio predsednik Skupštine grada Niša. Najteži posao je posao gradonačelnika, jer svi traže pomoć, a nemate gotovu nikakve mogućnosti da im pomognete. To je kao da imate samo jednog lekara u Hitnoj pomoći koji želi da pomogne ljudima, a nema ni lekove, ni instrumente. Sadašnjem gradonačelniku je teško da se izbori sa malim budžetom i smatram da opštinski i gradski budžeti moraju biti veći”, istako je poslanik i nekadašnji prvi čovek Grada Niša, Zoran Živković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com