Društvo

Niš obeležio Međunarodni dan mira

Generalna skupština UN, posebnom rezolucijom 2001. godine proglasila je Međunarodni dan mira – 21. septembar i obavezala svet da toga dana u godini bar misli o miru i da ga obeleži raznim skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima. Akcijom na Trgu kralja Milana i Nišije su poslale poruke mira i tolerancije.

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan mira. Generalna skupšina UN rezolucijom iz 2001. obavezala svet da toga dana u godini bar misli o miru i da ga obeleži.

U Nišu poruke u obliku srca poslali su mladi iz organizacija EU info kutak, KOM 108 i Media reform centar. Prolaznici su se priključivali i fotografisali sa porukama mira i toleranicije.

kom018 2„Međunarodni dan mira postoji od 1981. godine kada su članice Ujedinjenih nacija usvojile deklaraciju o obeležavanju tog dana. Prvi put je obeležen 1982. godine, trećeg četvrtka u septembru i tako je bilo sve do 2001. godine. Drago nam je što učestvujemo u obeležavanju ovog datuma jer smo svakako svesni koliki je značaj mira na ovim prostorima.”, rekla je Danijela Vučić iz EU info kutka.

Podsetimo, Robert Šuman 1950. godine je predložio osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik čime je objedinio države koje su se samo nekoliko godina pre toga borile jedna protiv druge. Tako se proizvodnja sirovina koje simbolizuju rat pretvorila u instrument očuvanja mira. Evropska unija je 2012. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

„Međunarodni dan mira je jedan od najvažnijih datuma koje obeležavamo jer je važno podsećati građane da važno živeti u miru. Na ovaj dan pozivamo svih uzrasta i iz svih društvenih slojeva da slave mir i daju svoj doprinos da mir zavlada svetom“, poručio je Nikola Božanović iz organizacije KOM 018.

“Ukoliko želimo da dostignemo pravi mir u svetu, moramo početi sa edukacijom dece”, Mahatma Gandi

Nakon ulične akcije, u EU info kutku Niš će od 13 sati biti emitovan film „Bubanj – priča o slobodi“ u produkciji Media reform centra Niš.

14446390 1768633286687761 1893541769 o

„Ovim dokumentarnim filmom smo želeli da ukažemo na značaj antifašističke borbe i kakva je veličina slobode i mira za koje je živote dalo na desetine hiljada ljudi na Bubnju”, istakao je reditelj filma Vladmir Đorđević iz niškog Media centra.

Srećan nam svima Međunarodni dan mira!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com