Društvo

Niže cene crvenih paprika: Ajvar po starom južnjačkom receptu

Miris pečenih paprika već neko vreme širi se gradom i najavljuje nam da je stiglo vreme za pripremu zimnice. Domaćice uveliko spremaju ajvar, neke od njih su sa ovim poslom završile u prvoj polovini septembra, dok su druge sačekale drugu polovinu i niže cene crvenih paprika na pijacama.
Na gradskoj pijaci u Nišu, cene se kreću od 50 do 60 dinara po kilogramu, na nekim mestima i do 80 dinara. Paprike na komad mogu se kupiti za 4 ili 6 dinara, u zavisnosti od veličine paprike.

pijaca paprika

Niška pijaca

“Cene padaju ali prodaja slabo ide. Ljudi više kupuju po marketima, jer daju odloženo plaćanje ali mislim da kvalitet tog ajvara ne može da se poredi sa kvalitetom domaće paprike”, kaže nam jedan prodavac na Gradskoj pijaci u Nišu.

Tegla ajvara na rafovima može se kupiti od 180 do 300 dinara, u zavisnosti od proizvođača.

Kod komšija, Leskovčana, prepoznatljivim po pravljenu ovog specijaliteta, cene su malo niže u odnosu na Niš.

Na leskovačkoj Zelenoj pijaci, crvene paprike ili kako ih još nazivaju “ajvarke”, mogu se naći za 30, najviše do 50 dinara. Cene po komadu kreću se od 3 do 7 dinara. Ali, uprkos cenama, i Leskovački trgovci , kao i Niški, saglasni su da je prodaja znatno lošija u odnosu na prethodnu godinu.

“Mnogo smo uložili, mnogo smo radili, ne isplati se. Prodaja je jako loša.Kod mene je cena 40 dinara pa ipak ne mogu da je prodam. Najviše 3-4 kilograma za ceo dan”, kaže baka Martina sa leskovačke pijace.

paprika

Pijaca u Leskovcu

Uprkos cenama i lošoj prodaji, domaćice imaju pune ruke posla jer kako kažu za domaći ajvar nema zamene. Baka Rada iz Leskovca tvrdi da domaći ajvar ništa ne može zameniti i da papriku uvek kupuje krajem septembra, jer je cena niža:

“Kupila sam je juče za 35 dinara po kilogramu. Evo danas je pečem i pripremam ajvar. Jeste mnogo posla ali kupovni ne može da zameni ovaj domaći. Ukus nikada nije isti”, kaže baka Rada.

ajvar priprema

Svako ima svoj recept ili neku tajnu za spremanje ajvara. Mnoge porodice u Srbiji, pripremu ajvara doživljavaju kao veliki praznik, jer to je prilika da se rođaci, komšije i prijatelji okupe na jednom mestu i pomognu jedni drugima da lakše i brže završe posao. A kada je ajvar u pitanju, posao je veliki i svaka pomoć je dobrodošla.

ajvar priprema1I na kraju, ukoliko još niste odlučili koji ćete recept ove godine koristiti za pripremu, baka Rada je sa nama podelila svoju tajnu pripreme ovog čuda od paprika, a mi ćemo ovde to podeliti sa vama, pa možda vam bude od pomoći.

200 komada crvenih paprika
250 g sirća
500 g zejtina
100 g šećera
2 kašike soli
1 kašika konzervansa

Kada se paprike ispeku, oljušte i smelju, samlevenoj masi dodati 250 g sirćeta, 500 grama zejtina, 100 g šećera i 2 kašike soli. U kuvanoj smesi dodati 1 kašiku konzervansa i vruć ajvar sipati u tegle. Tegle staviti na toploj površini i povezati celofanom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com