Ekonomija

RPK Niš ušla u jedinstveni sistem PKS

Regionalna privredna komora Niš pristupila je novom jedinstvenom sistemu Privredne komore Srbije koji će početi da funkcioniše od januara naredne godine. To znači da će niški preduzetnici sve usluge za koje su morali da idu u Beograd moći da dobijaju u niškoj privrednoj komori. U međuvremenu, od 1. septembra privrednicima u Srbiji je omogućeno da mnoga dokumenta koje izdaje PKS pribave elektrosnkim putem portala usluge.pks.rs. Pristup i korišćenje ovog portala je besplatno.

U skladu sa novim Zakonom o privrednim komorama, kao i o strategiji za modernizaciju i reorganizaciju postojećeg i uspostavljanje novog i održivog komorskog sistema Srbije, RPK Niš postala je deo integralne celine, u cilju uspostavljanja dobrog i efikasnog servisa za članice.

„Sednice skupštine i upravnog odbora Regionalne privredne komore Niš, koje su održane 15. septmebra označavaju prekretnicu u 105 godina dugoj istoriji komorskog udruživanja na ovim prostorima. Većinom glasova skupština doneta je odluka o pristupanju jedinstvenom sistemu Privredne komore Srbije (PKS), koji će početi da funkcioniše od prvog januara naredne godine“, saopšteno je iz Regionalne privredne komore Niš.

Novi sistem obezbediće velike uštede kako novca, tako i vremena za pribavljanje dokumentacije jer niški privrednici neće morati da dolaze u Beograd po potvrde, nego će moći da ih dobiju u svojom privrednoj komori.

RPK Nis1„U osnovi ovih reformi jeste ponuda jedinstvenog seta usluga i spuštanje javnih ovlašćenja na regionalni nivo, što znači da će komorski sistem u suštini biti decentralizovan, jer će regionalne komore imati svoje parlamente, a njihovi članovi biraće delegate koji će ih predstavljati u skupštini PKS“, kažu u Regionalnoj privrednoj komori Niš.

Ipak predstoji dalja modernizacija i digitalizacija komorskog sistema u funkciji je podrške privredi u savladavanju problema sa kojima se suočava i unapređenju uslova poslovanja, ranije je najavio presednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

„Radimo na velikom digitalnom projektu, potpunoj digitalizaciji komorskog sistema i servisima koji će omogućiti pomoć i malom preduzeću da se digitalizuje. Ako to ne radimo, nećemo izdržati trku konkurentnosti kako u regionu tako i Evropskoj uniji. E-usluge su aktivne od danas, a testirali smo ih sa nekoliko preduzeća“ rekao je prvi čovek PKS.

portal 2

U međuvremenu, od 1. septmebra privrednicima u Srbiji je već omogućeno da potvrde, uverenja, mišljenja, izvozno-uvozna dokumenata, carinske tarife i sertifikate koje izdaje Privredna komora Srbije, pribave putem portala usluge.pks.rs.

Set elektronskih usluga obuhvata četiri grupe usluga – izdavanje sedam potvrda, uverenja i mišljenja za poslovanje u Srbiji, izdavanje sedam izvozno uvoznih uverenja i overu uvozno-izvoznih dokumenata, izdavanje sertifikata, kao što su Excellent SME, sertifikat o kontrolisanju usluga privatnog obezbeđenja i kompletna carinska tarifa u elektronskoj formi. Novi informacioni sistem PKS omogućuje poslovnoj zajednici direktan elektronski pristup podacima carinske tarife koja sadrži tarifnu iznaku, stopu carine, stopu poreza i drugo.

Kako Komora godišnje izdaje oko 200.000 dokumenata, od kojih su 12.000 potvrde, uverenja, mišljenja, novi sistem usluga će privrednicima umnogome olakšati poslovanje.

Ovaj projekat digitalizacije Privredne komore Srbije je razvijen uz pomoć nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, u okviru razvojne saradnje dve zemlje.

U Ministarstvu lokalne uprave i samourpave najavljuju da će se i dalje raditi na razvijanju elektronskih servisa za građane i privredu. Planira se uvođenje novih elektronskih usluga kao što su: e-inspektor, odnosno povezivanje inspekcijskih službi, novi softver za primenu Zakona o opštem upravnom postupku kako građani ne bi više morali da “dokazuju šalterskim službenicima da su se rodili”, kao i uvođenje mogućnosti plaćanja platnim karticama na portalu e-uprave.

logo zaposljavanje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com