Društvo

OSI: Potreban PREDAH od roditeljstva

Predah od roditeljstva, usluga koja podrazumeva kratkotrajno odvajanje dece i osoba sa invaliditetom, od njihovih roditelja i staratelja, zasada u Nišu neće biti. Iako je prethodnih godina ova usluga bila dostupna preko projektnog finanasiranja u Domu „Duško Radović“, Grad Niš u 2016-oj nije mogao finansijski da podrži ovu socijalnu uslugu, ali će pomoći oko inicijative da zaživi kao stalni oblik socijalne zaštite, rekli su predstavnici gradskih vlasti prilikom posete niških udruženja sa mentalnim invaliditetom i za pomoć osoba sa Daunovim sindromom.

 U Nišu ove godine usluga „Predah od roditeljstva“ – noćenje i produženi boravak dece van kuće u namenski opremljenom prostoru i koja pruža priliku njihovim roditeljima da odmore od svakodnevne brige o detetu koje nije samostalno, ove godine najverovatnije neće biti.

Grad Niš finansijski nije mogao da podrži ovu socijalnu uslugu, a koja je ranije sprovođena u Domu Duško Radović.

lelica„Za naše roditelje je najbolje rešenje usluga Predah od roditeljstva, jer roditelj može dete da ostavi ujutru do uveče, dete može da prespava u Predahu koliko je potrebno. Trajno rešenje za naše biološke porodice, kada mi odemo sa ovog sveta, a ne znanmo gde će naša deca je stanovati uz podršku“, kaže predstavnica Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom, Lelica Bogdanović.

Ipak, nadležni će pokrenuti inicijativu da u budućnosti ova usluga bude stalni oblik socijalne zaštite.

jordan„Pošto ne postoji novac za realizaciju tih projekata i Grad ne može finansijski da pokrije sve projektne aktivnosti, pretpostavka je da država institucionalno treba da reši problem i da Predah od roditeljstva zaživi kao stalni oblik socijalne zaštite, kaže predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom Jordan Ivanović.

U Udruženju za pomoć osobama sa Daunovim sindromom kažu da za svoje korisnike organizuju brojne radionice kako bi ih animirali, ali da imaju problema sa cenom zakupa prostora, i predlažu da rešenje budu subvencije.

Za pomoć su se obratili većnici resorno zaduženoj za socijalnu zaštitu, koja je i posetila Udruženje za pomoć osobama sa Daunovim sindromom.

tijana„Povodom uvođenja novog obilka saradnje gradskog rukovodstva sa organizacijama i udruženjima osoba sa invaliditetom danas smo obišli Udruženje sa mentalnim invaliditetom i Udruženje za pomoć osobama sa Daunovim sindromom kako bi konkretno, na terenu videli koji su njihovi problemi i zahtevi kako bismo bili ekspeditivniji u njihovom rešavanju“, kaže većnica Tijana Đorđević Ilić.

Većnica podseća da je Grad Niš ove godine za projekte 17 niških uduženja namenio oko 13 miliona, a za personalne asistente i lične pratioce gotovo 14 miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com