Društvo

Mlade Nišlije nemaju razvijene socijalne veštine

Interakcija – razvijanje socijalnih veština“ jedan je od 18 projekata koji ove godine finansijski podržava Grad Niš kako bi poboljšao unapredio položaj niške omladine. U okviru ovog projekta tokom tri naredna meseca Psihološko savetovalište za studente SKC-a će u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta u Nišu organizovati besplatni seminar „Biram da prosperiram“ 21. septembra, kao i niz radionica za mlade od 18 do 30 godina kako bi ih stekli socijalne veštine kojima mogu da postanu proaktivni i uspešni u profesionalnom, emocionlanom i ličnom smislu.

Mentalno zdravlje, kao i zdravlje uopšte, zahteva brigu i negu i podrazumeva određena znanja i veštine koje doprinose stvaranju jačih, samosvesnih i društveno odgovornih mladih pojedinaca, koji predstavljaju osnovu za stvaranje funkcionalnije i efikasnije zajednice. To je i cilj projekta „Interakcija – razvijanje socijalnih veština“ koji je predstavljen u Kancelriji za mlade u Nišu.

„Adekvatno reagovanje na životne i profesionalne izazove i dobri interpersonalni odnosi bitan su osnov za osećaj ličnog zadovoljstva i očuvanje mentalnog zdravlja. Zbog toga je program projekta osmišljen tako da obuhvati rad na bitnim apsektima socijalnog funkcionisanja kroz psiho-edukativne radionice. Jedna od njih je 28. septmebra u velikoj sali Univerziteta i koja će se baviti rešavanjem konflikta“, kaže Kristijan Pešić iz niškog Psihološkog savetovališta za studente.

sa

Predstavljanje projekta “InterAkcija – razvijanje socijalnih veština” u KZM Niš; Jelena Maksimovi, Kristijan Pešić, Stevan Živković

Prema podacima istraživanja Psihološkog savetovališta za studente u 12015. godini, više od 34 odsto mladih Nišlija ima problema sa emotivnim odnosima, oko 20 odsto studenata se teško snalazi u komunikaciji i u odnosima sa drugim ljudima, dok 18% mladih u Nišu ima problema sa prilagođavanjem.

Ove godine Psihološko savetovalište u Nišu je zabeležilo da 35 odsto studenata želi da unapredi svoje profesionalne, emocionalne i interpersonalne aktivnosti. Priliku za to će imati na besplatnom seminaru „Biram da prosperiram“, koji će se održati 21. septembra sa početkom od 11 sati u velikoj sali Univerziteta u Nišu.

Program seminara „Biram da prosperiram“
11:00 – 11:30 Uvodna reč i otvaranje seminara
11:30 – 12:15 „ Socijalne veštine – značenje i značaj za mentalno zdravlje“
Predavač: Ivana Nerubacki, psiholog i psihoterapeut u superviziji
12:15 – 13:00 „Zašto da ne, ponekad reci ne“
Predavač: Sandra Mojašević, psiholog i psihoterapeut
13:00 – 13:30 Pauza
13:30 – 14:15 „Socijalne veštine u profesionalnom okruženju“
Predavač: Sandra Prvulović, inženjer organizacionih nauka

„Nerazumevanje drugih, nemogućnost da prepoznamo sopstvena osećanja, da izrazimo svoje potrebe i da razumno usmeravamo vlastite agresivne impulse, vode direktno u začarani krug nezadovoljstva, nasilja i neuspeha, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu“, kaže Jelena Makismović iz Psihološkog savetovališta za studente u Nišu.

Na seminaru „Biram da prosperiram“ koji će trajati šest sati u periodu od 11h do 15h , 21. septembra predavanja će održati relevantni stručnjaci: Ivana Nerubacki, Sandra Mojašević i Sandra Prvulović.

„Ovo je samo jedan od 18 projekata koje ove godina finansira Grad Niš kako bi se unapredio položaj mladih u društvu i rešio njihove svakodnevne lične, socijalne i profesionalne probleme. Za svih 18 projekata iz gradskog budžeta izdvojeno je ukupno tri miliona dinara, odnosno milion iz Uprave za omladinu i sport i dva miliona preko Kancelarije za mlade“, kaže iz KZM-a Niš, Stevan Živković.

Svi koji žele da se usavrše svoje sposobnosti za prilagođvanje okolini, stvore nove odnose sa ljudima i one stare učinite kvalitetnijim, zatim da steknu komunikacione veštine u teškim i srtresnim situacijama i budu spremni na svakodnevne životne izazove, potrebno je da se obavezno prijave na email Psihološkog savetovališta: psychonis1@yahoo.com. Učešće na seminaru je besplatno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com