Kolumna

5 BIZARNIH IGRICA NA KOJE MOGU NALETETI VAŠA DECA (Šta vam rade deca 2)

Igrice za decu su vid zabave koji će mnogi roditelji osuditi, premda ima i onih koji tvrde da je ovaj vid zabave dobar jer pospešuje logiku, uči decu da prate instrukcije, da strateški planiraju, da se koncentrišu, pamte i ostalo. Ja nisam oduševljenja idejom da mi deca igraju igrice, posebno kada zavape da im pomognem u vožnji kola ili preksakanju nekih prepreka. U tome nisam dobra ni u realnom životu, svetu i vremenu. Osim toga, ja sam internet zavisnik i znam kako je to opaka bolest.

stina, ima edukativnih igrica iz kojih klinci zasita mogu da nauče lepe i korisne stvari (od bojanki, preko osnovnih pojmova, kuvanja i koječega ), a ima i onih pogubnih za dečiji mozak.

Da li su igrice zaista toliko opasne za decu?

Ma koliko mi smatrali da je to samo igra i da klinci brane neki virtuleni svet, neke studije su pokazale da postoji povezanost između nasilnih igrica i nasilnog ponašanja. Nije da postoji dokaz da će vam dete postati kriminalac, ali se pokazalo da su skloniji da udare, viču, urlaju, guraju i ispoljavaju druge znake agresije. I naravno, ako vam dete provede ceo dan gledajući takve scene, kakve su šanse da se ne ugleda na to čemu je celo dan izloženo?

Hajde, priznajte, sigurno ste i vi ponekad ćušnuli dete ispred računara i rekli ” Igraj igrice, samo me pusti da… (spremim ručak, slavu, zimnicu,  očistim kuću, završim članak….dopuniti po želji)”  Po svemu sudeći, nije tako dramatično ako dete ponekad odigra igrice, ali je strašno ako to uopšte ne otpratite i ne znate šta vam rade deca.

Nije da sam ja sad neki psiholog ni stručnjak, nego eto, da podelim malo mudrosti naučene iz sopstvene gluposti iskustva.

Ja sam prvo dobijala ospice od toga što moj sin voli da igra igrice za devojčice. Dakle, od lakiranja noktiju, oblačenja, spremanja kolača  – u svemu tome je uživao. Zato sam sugerisala da igra one za dečake. Pustila sam da igra neke ratne sa bratom od strica, da nađu neke dečije na netu (jedna od veština koju deca savladavaju igrajući igrice jeste surfovanje netom čak i ako veze nemaju da ukucaju termine koje žele. Verujte, poznaju sve tajne internet browsera, od istorije do kolačića i vizuelno pamte svašta) a onda jednom  zavirla da vidim koje su to tako lude igrice koje ih teraju da oni umiru od smeha igrajući ih. Ostala sam šokirana sadržajem pojedinih!

5 bolesnijih igrica na koje vam mogu naleteti deca na netu

U suštini, ako baš krenete da tražite bizarnosti po netu, nije da nećete naći ništa. Ja sam slučajno pronašla neke, a ni ove baš nisam svećom tražila. Tako da, između ostalog, možete očekivati primere kao što su:

Load up and kill – “Jeee, naučio sas da uključim testeru” uralali su klinci igrajući je, a ja jadna mislila kako seku drva za zimu ili nešto slično. U stvari, to je jedino oružje iz ove igrice koje nisu isprobali jer nisu znali da ga uključe. Svrha ove bajne igrice je ubiti čoveka. I da, znam da se to radi u mnogim igricama, ali obično to ubijanje ima neku svrhu i priču, tipa jurite kriminalca ili bilo kakvog suparnika. Ovo je ubijanje radi ubijanja. Jes’ da je lik kojeg treba ubiti neki zatvorenik, al’ nasilje je nasilje.

Whack your ex je igrica u kojoj treba da se na jedan od ponuđenih načina  osvetite bivšoj ili bivšem (pod uslovom da jedno dete kapira da se radi o romatičnom paru i da je crtana kreatura malo maštovitija od Čiča Gliše zapravo neko ko ima tu ulogu. Za jedno dete su to ipak samo muškarac i žena). Jedan od načina je recimo uzeti lap top i uz puno krvi koja pljušti na sve strane, olupati ga devojci o glavu.Drugi imate na slici. I ostali su, pretpostavljam, maštoviti.

Twisted cooking mama . Igrica kuvanja, pomalo morbidna. Prvo koljete i čerupate pile, vadite unutrašnje organe, punite nekom smesom…. posle sve ostalo.  Da i ste znali da koliki procenat ptica je dalje u svesnom stanju dok im je prerezan vrat? Ove i slične podtake dobićete ako pređete nivo ove dečije igrice čiji je cilj očigledno da postanete vegan.

Perry the perv je perverznjačka igrica iz koje će vaše dete  naučiti da špijunira kroz tuđe prozore ili viri u kupatilo kroz ključaonicu. Perry je perverznjak koji voajeriše devojke, a poene skuplja kad otegne jezik i zabalavi jer je video dupe, sise ili nešto slično. U realnom životu, vremenu i mestu u kom živimo,ova igrica je  jednostavno primenjiva. Dete ne mora da se izlaže opasnosti i penje na prozore. Dovoljno je da okrene TV Pink ili još bolje “Happy” u po’ bela dana i nagledaće se svega toga.

Dont whack your teacher je po meni pogubna igrica, posebno za prvake one koji kreću  u predškolsko kao što su ova dva klinca o kojima vam pričam. Jednom sam čula tok njihove ( nekompjuterske)  igre koji je išao ovako. ” Nisi dobio peticu? Sad ću ja da ubijem učuteljicu!”. Malo mi je bio čudan i bolestan taj stav i nije mi bilo jasno odakle to. Kada sam videla ovu igricu, sve mi se iskristalisalo. Jedan od načina da ubijete učitelja u ovoj zanimaciji jeste da pokupite makaze sa stola ispred njega i zakoljete ga njima.Ostale istražite sami, ako baš želite.

Sve ove igrice i linkovi su sa istog sajta, premda ih ima i po drugim stranicama.   Ima i normalnijih . Recimo operacija mozga ili popravljanje zuba bez anestezije. Dobro, ima i šminkanja i lakiranja noktiju.

A Utiče li to zaista na decu?

Naravno da utiče, i ne treba vam studija koja to dokazuje.

Aktivnost u kojoj dete provede dosta vremena svakako će uticati na njegova interesovanja. 

Moj sin je rastao (i raste) uz sestru plesačicu. Imao je nepuna 3 meseca kada sam ga vodila na plesno takmičenje. Prvi crtani kojim je bio opsednut kao mali bio je – pogađate “Anđelina Balerina”. Danas ima 6 godina, po ceo Božiji dan peva i igra, a nije retkost ni da mi odgovori na pitanje kroz neku pesmu. Njega je izloženost muzici i plesu učinila takvim.

Izloženost nasilnim igricama sigurno neće roditi ljubav prema poeziji. Eventualno prema programiranju i animaciji.

Suština ove priče je  – sajt  koji sam pomenula ima opciju roditeljske kontrole. Imaju to i svi račanuari i većina televizora i moraš biti stručnjak da to podesiš. Ok, bar kompjuterski pismen. Ja znam gomilu ljudi koji ne znaju da napišu CV, molbu ili izjavu, ne koriste mail, a još manje umeju da podese ove opcije.

Zato u se’ i u svoje kljuse i nadzirite!

Hoču reći, nije tako srašno kada vam deca igraju igrice, koliko je strašno kad ne obratite pažnju na njihov sadržaj koji je često neprimeren, nasilan i seksualan.Nisu sve kompjuterske igrice namenjene deci!

 Da li znate šta vam rade deca kad su ispred računara?

Jer ako ne znate šta rade tu, ispred vašeg nosa, kako ćete znati šta rade kada su u školi, društvu, gradu?

Izvor: Skitarnik

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com