Društvo

Niški stočari nezainteresovani za tov svinja

Poljoprivredni proizvođači koji žele da ostvare pravo na podsticaje u stočarstvu za tov svinja, junadi, jagnjića i jarića, zahtev treba da predaju najkasnije do 15. oktobra ove godine, a grla moraju da predaju klanicama do 30. septembra. Sada je niska cena prasadi na tržištu, što je potpuno neuobičajeno i ukazuje da u Srbiji ponovo postoji rizik u svinjarstvu i da se smanjuje interes za tov svinja, kaže za Niške Vesti, Predrag Janković iz niške Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Od 1. januara 2016. godine počeo je da se primenjuje Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi (“Sl. glasnik RS”, br. 111/2015). Njime se bliže propisuju uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi, kao i obrasci zahteva za ostvarivanje tih podsticaja, kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.

Capture“Zahtev za podsticaje podnosi se Upravi za agrarna plaćanja u Beogradu. Za grla koja se predaju posle 30. septembra, treba čuvati dokumentaciju i zahtev za podnošenje slati tek posle 1. januara 2017. godine. Uz zahtev za podsticaje u stočarstvu za tov junadi, svinja, jagnjića i jarića, potrebna je i dokumentacija iz klanice, odnosno prijemnica za otkupljena grla, overena od strane klanice i nadležnog veterinarskog ispektora, kao i kopija uverenja o zdrastvenom stanju životinja, overene od strane nadležnog veterinarskog ispektora”, kaže Predrag Janković, stručni saradnik za stočarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.

Prema njegovim rečima, ove godine je izuzetak to što svi proizvođači mogu da ostvare pravo na podsticaje u stočarstvu, i to samo ako predaju zahtev do 15. oktobra, a grla klanici do 30. septembra.

“Podsticaje za tov junadi iznosi 10.000 dinara po grlu, za jagnjiće i jariće 2.000, a za svinje 1.000 dinara po grlu u tovu”, kaže Janković.

Pravo na podsticaje imaju pravna lica, preduzetnici i fizičko lice, odnosno nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Podsticji se ostvaruju na osnovu zahteva koji se podnosi Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine – Upravi za agrarna plaćanja.

“Pozivamo proizvođače da konkurišu za ova podsticaje, jer je tov svinja ugrožen, iako je cena tovljenika sada jača nego inače. Cena je veća u odnosu na prethodne godine, jer naš kraj ima sve manje tovljenika i proizvodnja svinja je u krizi. Stočari se odlučuju pre za proizvodnju prasića, jer je proizvodnja ekonomičnija. Međutim, sada je niska cena prasadi na tržištu, što je potpuno neuobičajeno i ukazuje da u Srbiji ponovo postoji rizik u svinjarstvu i da se smanjuje interes za tov svinja”, dodaje Janković.

Zahtev za podsticaje za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi, možete preuzeti OVDE, a kompletan tekst pravilnika OVDE.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com