Društvo

Nišlije, učestvujte u akciji „Očistimo svet“

Od 16. do 18 septembra širom sveta se organizuje akcija „Očistimo svet“. Njen cilj je zaštita okoline i podržava kampanje koje inspirišu i osnažuju zajednice da očuvaju planetu Zemlju. Prva kampanja je pokrenuta 1993. godine i od tada se održava svake godine trećeg vikenda u septembru mesecu. Svake godine je u ovu akciju uključeno oko 35 miliona volontera iz 130 zemalja, među kojima je i Srbija.

„Očistimo svet “ ili „Clean Up the World“ je jedna od najvećih ekoloških kampanja u svetu. Kao međunarodni projekat zaštite životne sredine ima za cilj da kroz zajedničku akciju ujedini društva širom sveta, kako bi iskazali brigu za životnu sredinu.

Aktivnostima čišćenja građani mogu istovremeno da ostvare i trenutne rezultate i trajne promene u svojim lokalnim sredinama, kažu volonteri ove svetske akcije.

U Srbiji se po stanovniku proizvede od 0,3 do 0,8 kg komunanalnog otpada na dan. Nadležni sakupe 2,2 miliona tona komunalnog otpada godišnje. Manje od 15% ide na reciklažu, ostatak završava ne deponijama.

U Evropi se godišnje proizvede oko 500 kg otpada po stanovniku, 26% otpada se reciklira, 15% otpada se kompostira, 23% otpada se spaljuje, a 37% završi na sanitarnim deponijama.

Kao i prethodnih godina, i ove 2016–te u akciji „Očistimo svet“ biće angažovano više od 35 miliona volontera u 130 zemalja, među kojima je i Srbija. Svi volonteri, okupljeni su oko jednog cilja, bave se motivacijom običnih ljudi, grupa, škola, preduzeća i lokalnih samouprava da im se pridruže u sprovođenju aktivnosti koje se bave očuvanjem planete. Njihova glavna ideja je da svako u svojoj sredini može da učini mali korak, čija je veličina u tome što će inspirisati još nekog iz svoje okoline da učini to isto.

cleanuptheworld

Kako kažu, svaki čovek ima potencijal da pomogne prirodi da bude zdrava i dugovečnija. Racionalnim korišćenjem energije i prirodnih resursa, pažljivo i sa poštovanjem prema prirodi, svetu i čovečanstvu, osigurava da sve što činimo, činimo svesno za dobobit planete. Svaki pojedinac može da doprinese očuvanju okoline recikliranjem, štednjom energije, korišćenjem alternativnih goriva, razvijanjem dobrih navika i kulture življenja u simbiozi sa prirodom i upozoravanjem drugih na iste.

25 načina da date svoj doprinos tokom akcije „Očistimo svet“

ocistimo svet

Evo šta biste mogli da uradite danas ukoliko želite da planeti čestitate njen praznik:

1. Zamenite postojeće sijalice štedljivim. Ukoliko vam se ne dopada njihova svetlost, onda ih par postavite u špajz ili podrum, tj. u prostorije u kojima ne provodite mnogo vremena.

2. Gasite računare kada ih ne koristite.

3. Do trenutka kada se dete nauči da ide u toalet, roditelji mu promene između 5.000 i 8.000 pelena. Kada kupujete pelene pogledajte na ambalaži koje se mogu reciklirati, ili pak koristite manje popularne, pamučne pelene. I vi ste ih koristili kada ste bili deca, a sada ste živi i zdravi!

4. Izbegavajte korišćenje mašine za sušenje veša. Kupite drvene, šarene štipaljke i veš sušite na terasi, na dobar stari način! Još nešto – garderoba će vam trajati duže!

5. Bar jednom nedeljno budite vegeterijanac!

6. U pekarama, restoranima, restoranima brze hrane uvek uzimajte samo jednu salvetu. Uglavnom će vam biti dovoljna!

7. Dok učite ili radite u kancelariji, uvek iskoristite i drugu stranu papira pre nego što ga bacite! Takođe, uvak štampajte dvostrano!

8. Reciklirajte novine! Kada bi se reciklirale nedeljne novine u Americi, uštedelo bi se pola miliona stabala svake nedelje!

9. Pakovanje poklona za prijatelje može biti zabavnije od umotavanja u nove papire ili kese. Pronađite stare mape, sveske ili novine obojite ih u različite boje i upakujte poklon!

10. Ne kupujte svakodnevno vodu u malim flašama. Nabavite jednu flašicu u koju ćete svakog dana natočiti vodu. Ukoliko pijete vodu isključivo određenog proizvođača, kupite balon i svakog dana sipajte po malo.

11. Zavrnite slavinu dok perete zube. Istraživači su došli do podatka da bi cela Amerika na ovaj način mogla da uštedi onoliko vode kolika je dnevne potrošnja vode u Njujorku.

12. Štedite vodu, tuširajte se kraće.

13. Ne ostavljate upaljena svetla tokom noći.

14. Ugasite svetlo kad god vam nije potrebno.

Da li ste znali da se ovi materijali razgrađuju:

PAMUČNA ODEĆA: 2 do 5 meseci

PAPIRNE NOVINE: 2 do 12 meseci

FILTER CIGARETE: 1 do 2 godine

KONZERVE: 100 do 500 godina

ŽVAKAĆA GUMA: 5 godina

PLASTIČNE KESE: 300 do milion godina

METAL: 1.000 godina

PLASTIKA: 100 do 1.000 godina

STAKLENA FLAŠA: milion godina

15. Zasadite drvo.

16. Na posao, fakultet, školu dođite peške ili biciklom.

17. Razmislite o kupovini odeće, obuće, predmeta za stan u second-hand radnjama.

18. Baštu zalivajte rano ujutru, kada nema mnogo isparavanja, a biljke tretirajte kompostom umesto veštačkim đubrivom.

19. Ponekad radite od kuće. Uštedećete novac, gorivo, papir i salvetu u koji bi vam umotali sendvič na pauzi.

20. Koristite šibice umesto upaljača.

21. Ukoliko vam je garderober pun i u njemu je mnogo nepotrebnih stvari donirajte garderobu nekoj od ustanova za pomoć siromašnim i ugroženim ljudima.

22. Automobil perite u autoperionicama. Jeste zabavno po toplom vremenu rashladiti se pranjem automobila, ali se na ovaj način utroši višestruko više vode nego u automatizovanim perionicama.

23. Izbegavajte uzimanje plastičnih kesa u supermarketima. Uvek ponesite platneni ceger!

24. Koristite baterije koje se mogu puniti! Svake godine proizvede više od 15 biliona baterija koje vrlo brzo završe na deponijama. Kupite baterije koje se mogu puniti i nabavite punjač, jer je to dobra investicija – štedite i čuvate prirodu!

25. Delite! Delite savete ljudima, delite ovaj tekst, motivišite ih da budu svesni očuvanja planete i da se odgovorno ponašaju prema svojoj okolini! Ukoliko nas je više veća je verovatnoća da ćemo duže živeti u zdravom i prijatnom okruženju.

eko nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com