Kultura

Dragoslavu Mihailoviću nagrada Ramonda Serbica

Književnik Dragoslav Mihailović, ovogodišnji je dobitnik nagrade Ramonda Serbica, koja se tradicionalno dodeljuje u okviru Književne kolonije Sićevo. Mihailović je i redovni član SANU, dobitnik najvećih književnih nagrada, a Ramonda Serbica će laureatu biti dodeljena sutra, 16. septembra u 19 sati, u holu Gradske kuće.

Dragoslav Mihailović ili Mihajlović, rođen je u Ćupriji, 17. novembra 1930. godine. Osim što je dobitnik najvećih književnih nagrada i priznanja, prevođen je na više evropskih jezika, a njegov književni opus čine romani, pripovetke i drame.

Mihailović je bio student Filozofskog fakulteta (grupa za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik) u Beogradu. Sa dvadeset godina je hapšen i poslat na Goli otok. Fakultet je završio 1957. godine, ali nije uspeo da nađe zaposlenje i često je menjao poslove. Njegov sin je slikar i karikaturista Milenko Mihajlović, a ćerka glumica Milica Mihajlović.

Mihailovićev roman „Kad su cvetale tikve“, koji je prvi put je objavljen 1968. godine, izazvao je burnu reakciju socijalističkog režima. Komad u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu po ovom romanu zabranjen je pre premijernog izvođenja. Neki izvori navode da je izvođenje zabranio lično Josip Broz na intervenciju Edvarda Kardelja.

Osim ovog, Mihailović je objavio i mnoga poznata dela, od kojih izdvajamo “Frede, laku noć”, “Petrijin venac”, “Čizmaši”, “Goli otok”, “Crveno i plavo”, “Vreme za povratak”, “Gori Morava”, “Lov na stenice” i druga.dragoslav mihailovic

Dobitnik je, između ostalih, i Oktobarske nagrade Beograda (1967), Andrićeve nagrade (1976), Zlatne arene za scenario u Puli (Petrijin venac-1978), Ninove nagrade (1984).

Redovni je član SANU od 15. decembra 1988. godine.

Nagrada Ramonda Serbica će književniku i akademiku Dragoslavu Mijhailoviću biti svečano uručena u petak, 16. septembra u 19 sati u Gradskoj kući.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com