Društvo

Obeleženo 75 godina od osnivanja Logora smrti

Uz intoniranje himne “Bože pravde” i prisustvo mnogih ličnosti iz političkog i javnog života Grada, niški Narodni muzej obeležio je 75 godina od osnivanja Logora na Crvenom krstu. Kroz Logor je tokom Drugog svestkog rata prošlo 30 hiljada ljudi, a više od 10 hiljada streljano je na Bubnju. Današnja svečanost organizovana je u znak sećanja na stradale, ali i “zbog nas samih i naše budućnosti”, čulo se na skupu.

Iako ima sporenja oko tačnog datuma kada je Logor na Crvenom krstu osnovan, istoričari se slažu da su ga Nemci napustili na današnji dan, 14. septembra 1944. godine. Samo mesec dana kasnije, oslobođen je i grad Niš.svi

“Postoje sporenja, da li je to bilo aprila, maja ili decembra. No, to nije važno. Važno je ono što se dešavalo u toku Drugog svetskog rata. Sećanje na stradale je bitno. Nemamo ni precizan spisak svih imena , ali je sigurno da svaka niška porodica ima bližeg ili daljeg rođaka koji je bio na ovom mestu. I zbog žrtava i nas samih, naše budućnosti, važno je da negujemo uspomenu na stradale”, rekao je Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša.

Pismo preživele logorašiceluka ograda

Jedna od preživelih logorašica, Olga Slavković, rođena 1927. godine, imala je 14 godina kada je dovedena u Logor . Ona je danas trebalo da prisustvuje obeležavanju sedamdsetpetogodišnjice osnivanja Logora smrti, ali, nažalost nalazi se u leskovačkoj bolnici, I kako su organizatori rekli, bori se za život. Skupu se obratila pismom u kome je, između ostalog, napisala:

“Sa idejom superiorinosti germanske rase, terorom i tlačenjem, narod Juga Srbije se nikada nije pomirio. Neviđena hrabrost iskazana je februara 1942. godine, kada su se logoraši odlučili na besktvo iz ove radionice smrti. Goloruki, krenuli su na žice i njih 105 je ostvarilo ono o čemu su sanjali svi na pravdi Boga zatočeni,” napisala je preživela logorašica, podsetivši prisutne na prvo organizovano bekstvo iz logora u okupiranoj Evropi , 12. februara 1942. godine.

Radovi na uređenju Logora se nastavljaju

O Logoru Crveni krst brine troje istoričara Narodnog muzeja, Nebojša Ozimić, Ivana Gruden Milentijević i Aleksandar Dinčić.

Kako je Niškim vestima kazao Nebojša Ozimić, pomoćnik direktora Narodnog muzeja, ovoj ustanovi je nedavno odbijen IPA projekat kojim je trebalo da dobije sredstva iz EU za sređivanje memorijalnog kompleksa na Crvenom krstu. Međutim, to ih neće sprečiti da konkurišu i dalje, a ostvarili su i kontakte sa republičkim ministarstvima. Prioritet je sređivanje stalne izložbene postavke i zamena oštećene ograde. Ozimić kaže i da poseta Logoru beleži rast u poslednjoj godini.ozimic

Zadovoljni smo. Do kraja godine, ovim tempom, Logor će posetiti oko 15 hiljada ljudi. Koristim ovu priliku da uputim poziv školama, prosvetnim radnicima, pre svega istoričirama, da dođu u Logor, da se povežemo i da se aktivno uključe u rad putem radionica koje ćemo organizovati. Mladima treba pokazati da je veoma važno čuvanje istorijskog sećanja,” rekao je Ozimić, koji je i vođa tročlanog tima istoričara Narodnog muzeja.

Poznati reditelj rođen u Logoru

Istoričar Ivana Gruden Milentijević je i autor monografije “Stradanje Slovenaca tokom Drugog svetska rata u Nišu”. Za ovu monografiju sakupljala je istorijsku građu nekoliko godina. Jedan od zatočenika niškog Logora i poznati reditelj Želimir Žilnik, koji ima slovenačko poreklo.ivana g

Njegova je priča i najživotnija. Imamo podatke da je rođenje Želimira Žilnika u Logoru olakšalo život logoraša. On je bio dete koje je donelo sreću svim ženama koje su bile u sobi sa njegovom majkom. Rođen je 8. septembra 1942. godine, a izašao iz Logora 12. decembra, pred drugo organizovano bekstvo logoraša. Nakon njegovog izlaska, krenula su masovna streljanja”, kazala je Gruden Milentijević.

Obeležavanju 75 godina od osnivanja Logora na Crvenom krstu, osim Miloša Banđura zamenika gradonačelnika Niša, prisustovao je i predsednik SG Niša, Rade Rajković, članica Gradskog veća zadužena za kulturu, Jelena Mitrovski, a svečanoj atmosferi doprineo je ženski hor SKC-a sa dirigentom Ivanom Mirović.logor dobra

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Moj deda,Ljubomir Djordjevic – Zajac bio je u vasem logoru,zatim je interniran,najverovatnije u Nemacku.Trebaju mi bilo kakve informacije o njemu.Rodjen je 1914 god.u D.Bunuibrodu kod Leskovca. Da li posedujete neki dokument o njemu.Unapred hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com