Društvo

Prvo niško takmičenje u programiranju

Prvo višednevno takmičenje u programiranju u Nišu Code craft, na kome se studenati elektronike nadmeću u izradi aplikacije za korporacijsku dostavu hrane je počelo na niškom Elektronskom fakultetu. Osim sticanja praktičnog znanja, ovo takmičenje ima za cilj da promoviše IT sektor, jer u ovom trenutku Srbiji nedostaje oko 15 hiljada stručnjaka, a koji bi mogli odmah da se zaposle.

Takmičenje je ekipno i na njemu učestvuje šest tročlanih ekipa, četiri sa Elektronskog fakulteta i dve iz specijalnog informatičkog odeljenja Gimnazije „Bora Stanković“. Tehnologije u kojima se zadati programerski problemi rešavaju su Java, PHP i .NET.

Takmičenje traje pet dana, nakon čega će stručni žiri doneti odluku čija je aplikacija najbolja i proglasiti pobednika.Organizatori kažu da će najuspešniji timovi biti nagrađeni pametnim satovima, gejmerskim miševima i tastaturama, portabl zvučnicima i PowerBank-ovima.

„Izrađivaće se aplikacije za korporativnu dostavu hrane i to će biti veoma primenjivo. Aplikacija je malo zahtevnija, ali mislim da će ekipe uspeti da odgovore svim našim zahtevima takmičenja“, kaže član organizacionog tima, Stefan Stanković.

codeeeeIz Udruženja studenata elektrotehnike Evrope EESTEC ističu da je, pored teorijskog, neophodno imati i praktično znanje, kao što su timski rad i napredak u oblasti savremenih tehnologija, odnosno programiranja, ali i socijalne veštine u radnom okruženju, te su tim povodom, pored takmičarskog dela, organizovana i predavanja na kojima će studenti moći da steknu ove veštine, koje će im u budućnosti svakako biti potrebne.

Članovi timova koji izrađuju aplikaciju su u obavezi da prisustvuju predavanjima, ali su otvorena i za druge posetioce.

„Timski rad je daleko kvalitetniji od individualnog, pojedinac je tada mnogo produktivniji i ima više samopouzdanja“, kaže glavni organizator takmičenja “Code Craft”, Marko Vučković.

Iz Srbije je prošle godine izvezeno softvera u vrednosti od 350 miliona eura. I dok IT sektor beleži konstantni rast, kompanije kažu da im je potrebna radna snaga, ali da nemaju koga da zaposle. Traže od države da omogući fakultetima povećanje upisnih kvota kako bi se obrazovalo više IT stručnjaka.

U Srbiji se godišnje gotovo 3.000 ljudi prijavi na računarske smerove. IT stručnjaci traže povećanje kvota, jer postoji velika zainteresovanost za te studije. Ocenjuju da bi se, poput Rumunije, u Srbiji godišnje moglo upisati 7.000 studenata, budućih programera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com