Društvo

Nedelja ponosa: Niška LGBT zajednica nije dovoljno jaka

Iako u odnosu na prethodne godine nije zabeležen veći porast slučajeva nasilja i diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, LGBT populacija u Srbiji i dalje ostaje jedna od društvenih grupa koje su najviše izložene nasilju i netoleranciji u društvu, rekli su na konfreneciji “Podrška parade ponosa” predstavnici niških udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Nedelja ponosa je počela u Beogradu nizom manifestacija nevaldinih organizacija pod sloganom “Ljubav menja svet”, a koja će biti “krunisana” Prajd šetnjom u Beogradu, od Slavije do Trga Republike, u nedelju, 18. septembra. Organizatori očekuju da će Parada ponosa proći mirno, jer prema poslednjim statističkim podacima u društvu je manje tenzija i u odnosu na prethodne godine nije zabeležen veći porast slučajeva i nasilja diskriminacije prema LGBT osobama.

“Nedeljom ponosa skrećemo pažnju na prava LGBT populacije na lokalu i u Srbiji i videćemo gde smo stali sa bezbednošću zajednice, šta se uradilo do sada i kakva nam je saradnja sa institucijama. Rešena su neka pitanja po pitanju bezbednosti time što Niš ima oficirku za vezu sa zajednicom. Svest građana se polako menja ali moramo raditi i na uvođenju mogućnosti da deca u školama imaju dodir sa pripadnicima LGBT populacije”, rekla je Maja Kamenov, iz niškog Centra za razvoj civilnih resursa.

121212

Smanjen je je broj fizičkih napada i pokušaja napada na javnim mestima okupljanja LGBT populacije, ali i dalje ova zajednica trpi osudu okoline, psihičko i ekonomsko nasilje. Iz niških organizacija kažu da, iako se stvari menjaju na bolje, LGBT zajednica u Nišu još uvek nije dovoljno jaka.

“Svi imaju svoja prava, pa tako i LGBT populacija. Suština je da svaka manjinska zajednica bude vidljiva i bude podržana. Mnogi ne žele da deli isti javni prostor sa manjinskim grupama, ali on je zajednički i pripada svima. Ohrabrujuće je što u poslednjih godinu dana u Nišu nije prijavljen nijedan sličaj napada na pripadnike LGBT populacije , kaže Dragan Đorđević iz mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji, CHRIS.

Na konfreneciji je istaknuto da je, pored kontinuiteta zaštite i unapređenja postojećih ljudskih prava među kojima je i pravo na slobodu okupljanja, efikasnijeg rada institucija, bolje implementacije postojećih zakona i donošenja novih zakonskih rešenja, pre svega u domenu regulisanja prava na imovinu i drugih prava u istopolnim partnerstvima, jedan od najvećih izazova u narednom periodu, kako za institucije, tako i za LGBT pokret u Srbiji, rad sa građanima tj. rad na pozitivnoj društvenoj promeni i povećanju tolerancije u društvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com