Kultura

Džez foto koncert francuskog muzičkog tria fascinirale Nišlije

Povodom obeležavanja 100 godina od Velikog rata u bioskopu „Kupina“ održan je džez koncert koji je organizovao Francuski institut u Nišu u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niš. Kroz četiri stotine arhivskih fotografija uz osećajnu i snažnu muziku OZME slušaocima i gledaocima u Nišu je iz drugog ugla predstavljen Prvi svetski rat.

Multimedijalni dogođaj u Nišu je preneo modernim jezikom priču o Velikom ratu, koji je duboko obeležio dvadeseti vek, akžu francuski džezeri. Nišlije su bez daha slušale i gledale džez foto koncert grupe Ozme, organizovan povodom obeležavanja 100 godina od Velikog rata.

„Renovirana sala Kupina bioskopa ugostila je grupu OZMA, francuske džezere koji su Nišlijama uz 400 fotografija, odnosno u 10 serija sličnih filmskoj naraciji u montaži režisera Žan Fransoa Pe svirali i iz sasvim drugog ugla predstavili Prvi svetski rat. Koncert nosi naziv „1914-1918: drugi pogledi“ i to je drugi foto koncert ove grupe. Ovaj trio je nastao pre 15 godina, izdali su pet albuma i očekujemo šesti. Za ovakav projekat su se odlučili, jer su želeli da idu koracima francuskih vojnika tokom Prvog svetskog rata. Bili su u Mađarskoj, Makedoniji, u Beogradu i sada u Nišu i nasatavljaju put za Rumuniju“, kaže Valerija Vojinović iz Francuskog instituta, Niš.

Capturep

Iz ovog instituta kažu da u nizu manifestacija koje organizuje u cilju obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, već je održana izložba strip crtača Žaka Tardija. Strip album „Prokleti rat !“ je plod saradnje između crtača Žaka Tardija, koji se proslavio serijalima „Adela Blansek“, „Krik naroda“, „Nestor Burma“, i istoričara Žan-Pjer Vernea, specijaliste za Prvi svetski rat. Album se bavi ljudima koji su u ratu učestvovali, dodaju u Francuskom institutu Niš.

slikica

Foto: Francuski institut Niš, Ozma, francuski muzički trio

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com