U fokusu

Minimalna cena rada u 2017

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin saopštio je danas, nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, da će minimalna cena rada po radnom času u Srbiji za 2017. godinu iznositi 130 dinara.

Vulin je na konferenciji za novinare objasnio da će to činiti značajno povećanje od 1.586 dinara, pri čemu će minimalna mesečna zarada iznositi 22.620 dinara.

Ekonomija u Srbiji je napredovala, tako da je Vlada smatrala da ima prostora za povećanje minimalne cene rada, naveo je on i ukazao na to da je politika Vlade da delimo koliko smo zaradili i da svaki napredak osete građani.

Ministar je naglasio da je između svih partnera, Vlade i sindikata, postignuta visoka saglasnost o ovoj odluci, uz napomenu da je 64. redovnoj sednici prisustvovao i predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Vulin je podsetio na to da minimalna cena rada trenutno iznosi 121 dinar po času i da nije promenjena već dve godine, ističući da procene sindikata pokazuju da u Srbiji ima 300.000 do 350.000 radnika koji zarađuju minimalac.

Prema njegovim rečima, ova odluka Socijalno-ekonomskog saveta biće usvojena na prvoj sledećoj sednici Vlade, što je tehnička stvar.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je izjavio da su sindikati bili spremni da dođu do kompromisa u opštem interesu.

Tih 130 dinara je možda nedovoljna cena za zaposlene i tražićemo uvek bolje, ali je pozitivno da imamo pomak, da se razgovara i o povećanju zarada u društvenom sektoru, što govori da privreda Srbije ide napred, objasnio je Orbović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com