Kultura

“Brod ljubavi” u nastajanju

Nova sezona u niškom Narodnom pozorištu donosi i novu dramu “Brod ljubavi” koju režijom potpisuje makedonski reditelj Angelčo Ilievski prema tekstu Nebojše Romčevića. Premijeru očekujemo krajem oktobra ili početkom novembra.

Ova predstava biće specifična po tome što će je igrati 18 niških glumaca. Glumci orni za rad posle odmora, željni novih komada vredno rade na svakodnevnim probama u niškom Narodnom pozorištu.

Mladi makedonski reditelj već je radio sa niškim glumcima. Predstava “Gde je nestao Harms”, bila je prva, zbog dobre saradnje nastavljena je i za “Brod ljubavi”. Direktor pozorišta Ivan Vuković zadovoljna je saradnjom sa ovim rediteljem jer kaže on u predstave unosi svoju posebnost.

“I za naredne projekte gledaćemo da se okrenemo ovim prostorima južno i prema Bugarskoj, jer reditelji koji dolaze sa tih prostora imaju svoju izuzetnost”, kaže za Niške Vesti Vuković.

Glumačka podela je kvalitetna, kaže reditelj.

“Brod ljubavi” je kao i komad “Gde je nestao Harms” vrlo aktuelan tekst i govori o urušenom društvu, sistemu… Odlično je vreme za postavljanje ove predstave, niška glumačka ekipa je vrlo kvalitetna i ja očekujem da ovaj komad bude odličan, ali ima još puno da se radi”, rekao je Ilievski.

14273472 10202121677439557 1025213877 o

Scenograf za ovu dramu je Valentin Svetozarev, Marija Pokučevska je kostimograf, a Borivoje Mladenović će muzikom obojiti delo.

Angelčo Ilievski je mladi makedonski reditelj koji je diplomirao pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, R. Makedonija, u klasi red. prof. Slobodana Unkovskog i vanr. prof. Zlatka Slavenskog. Matično pozorište u kome radi kao reditelj je Narodni teatar u Bitolju.

Dosadašnje režije: “Sejač na deca” (po sopstvenom tekstu), “Lekcija” Ežena Joneska, “Zavodnikot” (sopstveni tekst), “Koraci” Semjuela Beketa, “Sonata duhova” Augusta Strindberga, “Cenzor” Antonija Nilsona, “Porodične priče” Biljane Srbljanović, (sve predstave izvedene u Makedoniji) i “Mamu mu ko je prvi počeo” Dejana Dukovskog u Osijeku u Hrvatskoj. Bio je asistent reditelja u predstavi “Izgubljeni Germanci” Dejana Dukovskog u režiji Slobodana Unkovskog i “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova u režiji Ivana Popovskog. Autor je tri dramska teksta: “Sejač na deca”, “Zavodnikot” i “Gde je tvoje mesto Džoi” (drama za decu), kao i dve knjige poezije “Po patot kon sonceto” i “Spomeni”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com