Društvo

Klackalice vrebaju nišku decu

Formiranje radne stručne komisije pri Gradu Nišu, uvođenje standarda za izgradnju dečijih moblijara i ravnomerno raspoređivanje igrališta po niškim naseljima ciljevi su koje neformalna grupa „Mesto roditelja iz Niša“ želi da ispuni u saradnji sa predstavnicima Grada Niša, opština, policije, nadležnih preduzeća, institucija i ustanova. Na okruglom stolu „Bezbednost dece na prvom mestu“ resorni većnik Igor Vojinović je rekao da će već na sledećem Gradskom veću biti pokrenuta inicijativa da se formira javna radna grupa koja će ispitati postojeće mobilijare i potrebe za dečijim novim igralištima, dok će Policijska uprava u Nišu unaprediti rad dve auto patrole da pored školskih dvorišta i javnih parkova, češće i u večernjim časovima obilaze i dečija igrališta.

Zabrinuti roditelji koji svoju decu vode na niška igrališta upozoravaju da su mobilijari uglavnom oštećeni i zapušteni i da se plaše za bezbednost svoje dece. Neformalna grupa „Mesto za roditelje iz Niša“, koja okupljaa 1700 roditelja iz Niša, je tokom leta prikupljala fotogorafije sa 20 dečijih igrališta kako bi nadležnima predložili mere kako ovaj problem da se reši. Kako kažu, već na ulazu mnogih igrališta u Nišu se primećuju oštećeni rekviziti i nespokojni roditellji, bake i deke koji stoje uz decu, jer ne mogu da ih puste da se igraju na spravama koje su korozirale, ispucale ili uništene.

„ Niš nije bezbedan što se tiče dečijih igrališta i nadležne uprave i institucije koje ih postavljaju ne održavaju mobilijare na adekvatan način. Ne postoje ni standardi za izgradjnu igrališta, atesti i malo para je u gradskom ali u opštinskim budžetima za ove nameme“, rekao je na okruglom stolu „Bezbednost dece na prvom mestu“, predstavnik neformalne grupe niških roditelja, Milan Stefanović.

IMG 20160705 172115

U Gradskoj opštini Pantelej navode da se susreću sa nizom pravnih prepraka prilikom izbora izvođača za uređenje igrališta.

tobogan„Početkom godine smo raspisali tender za nove i standardizovane mobilijare. Izdvojili smo četiri miliona dinara za izvođača radova dečijeg igrališta od kojih smo zahtevali da poštuju 12 propisanih standarda za uređenje mobilijara. Nijedna firma se nije odazvala tenedru, jer u Srbiji postoje samo dve firme koje imaju sve potrebne licence i sertifikate za izvođenje ovakvih radova, a prema zakonu na tenderu mora da postoje tri firme“, kaže većnik Gradske opštine Pantelej, Miljan Hadžović.

Iz Gradske opštine Crveni krst su naveli da osim gradskog područja treba sagledati i dečija igrališta na seoskom području, koja takođe nisu u programu redovnog održavanja.

„Moramo popisati sve mobilijare, kako na gradskom tako i na sesokom području, jer ima dečijih igrališta i u selima. Moramo sačiniti jedinstvenu listu ciljeva i zadataka u rešavanju ovih problema“, rekao je većnik opštine Crveni krst, Branko Đorđević.

TOOOOOOOOOOOO

Da nadležni u Gradu i opštinama treba zajednički da deluju kako bi se stanje popravilo, a deca u parkovima bila bezbedna, na okruglom stolu složilo se svih 20 nadležnih predstavnika.

„Ne postoji gradska strategija po ovom pitanju, planski okvir i mobilijari se često postavljaju na pogrešne lokacije i koriste se materijali koji nisu kao pre 50 godina jesu propisani ali nisu standardizovani. Najveći problem su podloge na svim igralištima. Dečije sprave koštaju isto koliko i gumena podloga. Za bezbedan i ozbiljni dečiji park potrebno je oko 10 hiljada evra. U Nišu postoji oko 150 dečijih igrališta koje postavlja Grad, opštine preko donacija i neadekvatno se održavaju. Parking servis je nadležan da ih održava, ali zbog vandalizma ni preduzeća, ni policija, ni komunalne službe ne mogu same da reše ovaj problem. Grad Niš je za dečije mobilijare izdvojio milion i 300 hiljada dinara i rebalansom budžeta biće još oko pola miliona dinara za njihovu popravku. Potrebna je standardizacija mobilijara u smislu sigurnosti i kvaliteta i već na sledećemo Gradskom veću će se pokrenuti inicijativa za formiranje javne radne grupe koju će činiti predstavnici Grada, opština, nadležnih preduzeća, udruženja roditelja i građana“, kaže gradski većnik, Igor Vojinović.

Capture

Kako igrališta nisu funkcionalna, nebzbedena, polomljena, niti ravnomerno raspoređena po gradskom i seoskom području, potrebno je uvesti i represivne mere protiv vandala koji uništavaju klackalice, ljuljaške i ostale rekvizite u dečijim parkićima.

viber image1„Uloga niške policije je, između ostalog, da čuva i štiti javnu imovinu, a na kontroli školskih dvorišta i javnih parkova rade samo dve auto patrole. Jedna patrola obilazi ovakve objekte od centra ka Novom Selu, a druga od centra ka Niškoj Banji. Očigledno je da ne mogu da reaguje u svakom trenutku vandalizma i zaštite ova javna dobra, stoga pozivamo građane da prijavljuju one koji uništavaju javnu imovinu. To mogu učiniti i anonimno. Pokušaćemo da unapredimo preventivno delovanje i da auto patrole vidno sa rotacionim svetlima češće obilaze dečija igrališta, a nadamo se da će uskoro biti formirana i pozornička služba“, rekao je načelnik Službe za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave u Nišu, Bratislav Timotijević.

Svoje mišljenje i informacije po pitanju dečijih mobilijara sa roditeljima su podelili i predstavnici ostalih opština u Nišu, JKP Parking servis, JKP Mediana, kao i predstavnici komunalne policije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com