Društvo

Prazna stolica u niškom parlamentu

Inicijativa za izmenu Pravilnika o radu Skupštine kojom bi se uvela “prazna stolica” za predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom, sa pravom diskusije, davanja predloga, bez pravo glasa, je ono što čemu se predstavnici 17 niških udruženja osoba sa invaliditetom najviše nadaju sa novoformiranim Savetom za rad sa osobama sa invaliditetom. Iako je Savet tek danas zvanično konstituisan, strateški planovi ovih udruženja za naredne četri godine su veliki kako bi poboljšali i unapredili svoj položaj u društvu.

U Nišu je formiran Savet za rad sa osabama sa invaliditetom. To znači da će u naredne četiri godine predstavnici 17 udruženja osoba sa invaliditetom moći, u saradnji sa Gradom i drugim nadležnim institucijama u Nišu, da iniciraju rešavanje njihovih problema i potreba kako bi unapredili svoj ne tako zavidan polažaj u društvu, rečeno je na konstitutivnoj sednici ovog Saveta. Jedna od inicijativa koje će Savet pokrenuti, jeste uvođenje „prazne stolice“ za predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom u Nišu.

Capture„Svako udruženje ima svoje potrebe ali ciljevi su nam isti – unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u našem gradu. Ono što je najvažnije želimo da budemo pitani za bilo koju oblast koja se tiče osoba sa invaliditetom i dali smo predlog da se u Skupštini grada Niša uvede „prazna stolica“. Da bi to postigli potrebno je da se izmeni Pravilnik o radu Skupštine i nadamo se da ćemo sa novoformiranim Savetom to i postići“, kaže za Niške Vesti, Ogica Pljevačić iz Udruženja obolelih od multiple skleroze.

Formiranju Saveta osoba za rad sa invaliditetom prethodio je razgovor sa resornom većnicom, koja je sa svojim timom u protekla dva meseca posetila većinu predstavnika udruženja i sagledala njihove predloge i potrebe.

Priliku da se obrate Savetu i gradskoj većnici Tijani Đorđević Ilić narednih dana imaće i ostala udruženja koja zbog godišnjih odmora nisu radila.

„Moja vrata su svakodnevno otvorena za sva udruženja osoba sa invaliditetom. Već večeras ćemo posetiti niško Udruženje gluvih i nagluvih. Što se tče Gradskog veća i mene, želimo da budemo dobri domaćini. Do sada su razgovori bili konstruktivni i podržavam predlog Udruženja multiple skleroze i predsednika novoformiranog Saveta, Jordana Ivanovića da se uvede skupštinska „prazna stolica“. Strateškim planom Saveta osoba sa invaliditetom je to predviđeno“, kaže gradska većnica, Tijana Đorđević Ilić.

Na konstitutivnoj sednici Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom prisustvovao je i gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, koji je istakao da će se zajedničkim predlozima i radom udruženja, Grada Niša i ostalih nadležnih institucija, novac iz gradskog budžeta pravednije trošiti nego što je bilo do sada odnosno u skladu sa potrebama udruženja osoba sa invaliditetom.

„Smatram da ste bitan deo društva i bićete u prilici da kroz taj naš zajednički rad poboljšamo i unapredimo vaš položaj u društvu. Očekujem punu saradnju sa Savetom, kako bi sledeće godine, svi problemi i potrebe udruženja osoba sa invaliditetom bili planski i bolje sagledani“, rekao je na konstituivnoj sednici Saveta, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Capture2

Strateškim planom Saveta definisani su ciljevi i zadaci koji treba da se postignu do 2020. godine, a među njima su bolja komunikacija udruženja na svim nivoima u lokalnoj samoupravi, plansko uklanjanje arhitektonskih barijera, standardizacija postavljenih barijera, aktivnosti na poštovanju Pravilnika o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kao i uvođenje kaznene politike za institucije koje ne poštuju ove standrade.

cep„Našem i ostalim udruženjima je potreban prostor u kome bi svih 17 predstavnika osoba sa invaliditetom mogli da rade. Bitno je i da se što pre uvedu standardi za arhitektonske barijere, jer nam je sada otežano kretanje“, kaže Ivan Peković iz Udruženja za cerebralnu i dečiju paralizu.

Predsednik Saveta osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada Niša dodaje da će se u naredne četri godine raditi i na boljoj komunikaciji sa niškim gradskim opštinama, ali i sa drugim gradovima u Srbiji kako bi se dobra rešenja iz oblasti socijalne zaštite primenjivala u Nišu.

„Kroz strateški plan, a u okvru Akcionog plana Strategije održivog razvoja Grada Niša predviđeno je i sprovođenju konkretnih aktivnosti u saradnji sa Gradskim većem i Upravom za dečiju socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu na pravovremenom raspisivanju Konkursa iz oblasti socijalne zaštite, jer sredstva kasne mesecima“, kaže Jordan Ivanović, predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom.

slicka

Resorna većnica, Tijana Đorđević ilić je dodala da je do sada bilo mnogo probelma oko uplate sredstava za osobe sa ivaliditetom i da će se u narednom periodu voditi računi o rokovima, kako bi udruženja planski radila na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u Nišu.

Treba napomenuti da Savet kroz strateški plan predviđa i posebne aktivnosti za bolju implementaciju Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, izmenu Pravilnika RZZO kako bi nabavka medcinsko tehničkih pomagala i sredstva inkontinencije bila u skladu sa potrebama lica sa invaliditetom, kao i formiranje Regionalnog reusurs Centra za pozivanje institucija i umrežavanje usluga socijalne zaštite.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com