Društvo

Noć istraživača: Niš među 250 štreberskih evropskih gradova

Pored 250 metropola Evrope i 12 gradova i Niš će biti domaćin manifesatcije „Noć istraživača 2016“. Reč je o događaju koji je posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Očekuje se oko 1500 mladih istraživača koji će besplatno prezentovati bogat naučni program 30. septembra na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

U prošlogodišnjoj Noći istraživača učestvovalo je 1,1 milion građana sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta. Ove godine interaktivnih naučnih programa biće u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Pančevu, Požarevcu, Petnici, Inđijii, Zrenjaninu, Šapcu, Subotici i Nišu.

U našem gradu naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti dočekivaće sve radoznale umove 30. septembra od 17 do 24h na Letnjoj pozornici niške Tvrđave.

„Ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju istraživači, da se sa njima razgovara i sazna šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način. Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono što Nišlije očekuje na samoj noći“, kažu organizatori manifestacije „Noć istraživača“ u Nišu.

noc sitraziva

Foto: nocistrazivaca.rs

Naučno truckanje, Nikola Tesla – od Evrope do Amerike, Evropsko ćoše – lekcije Marije Kiri, Car Konstantin, Tvrđava kroz ljude i vreme, Krve grupe – migracije, Zeleni okupatori, Putujući vampir bez vilica, samo su deo naziva naučnih programa koji će se odvijati u Nišu.

Noć istraživača 3„Prošetaćemo niškom Tvrđavom i proučiti svedočanstva koja su za sobom ostavljali narodi koji su je koristili, a čućete i zanimljivosti o njenoj istoriji i arhitekturi. Dok šetate Tvrđavom, zasladite život instant sladoledom. Za prijatnu atmosferu bez vrućine pobrinuće se tečni azot. Putem vremenske mašine vodimo vas u Naisus, na lokalitet Medijana, u daleki IV vek i vreme Konstantina Velikog. Budite deo virtuelnog putovanja kroz nepoznate predele i kulture, koje je Konstantin stvarao, a tajnu čuvao i sačuvao do ovog dana kada će nam ispričati i pokazati sve! Saznaćete i šta migracije donose kroz jezik i kulturu i zašto je interkulturna komunikacija neophodna. Čućete i ko je uspeo da ubedi ministra građevine da je neophodno napraviti tunel u ravnici i koje populacije ne mogu preživeti bez migracionih koridora“, najavljuju niški organizatori ove manifestacije.

Organizatori manifestacije u Nišu su timovi Prirodno-matematičkog i Elektronskog fakulteta i gimnazije „Svetozar Marković“, u saradnji sa naučnim demonstratorima iz različitih instituta, sa drugih fakulteta i udruženja.

Podsetimo, „Noć istraživača“ je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com