Kultura

Počinje sezona jubileja, svečano uz balet i operu

Nova sezona niškog Narodnog pozorišta upravo počinje. Prvo u Niš 15. septembra stižu glumci Narodnog pozorišta iz Republike Srpske komadom “Sinovi umiru prvi”. Zatim sledi gostovanje baleta “Labudovo jezero” a počeo je i rad i na novoj predstavi, biće svečano tokom čtave godine obećao je direktor Narodnog pozorišta Ivan Vuković.

Nova sezona zvanično je počela ali je prva gostujuća predstava “Sinovi umiru prvi” zakazana za 15. septembar. Glumci iz Banja Luke rade u identičnoj zgradi kao što je niško Narodno pozorište, zato će se verovatno i osećati kao kod kuće.

IMG 3517„Ideja o ‘Sinovima…’ stigla me je u rodnim Ričicama kraj Imotskog. Jednog popodneva tamo sam se zatekao u društvu nekolicine 30-godišnjih umirovljenika u seoskoj gostionici. Tamo sam susreo mladiće u dobi između 25 i 35 godina. Ponudio sam ih pićem, krenuo je razgovor i pitao sam ih čime se bave. Odgovorili su mi jednostavno: „Idemo u poštu i gostionicu“. U poštu po mirovine, jer su svi umirovljenici, a potom u gostionicu jer se tim dragim momcima u životu ništa drugo nije događalo, osim alkohola. I tu sam shvatio tu našu poratnu napetost koju sam odmah odlučio pretočiti u dramski tekst…“, ispričao je kako je nastao komad reditelj Marko Misirača.

Ulaznice za ovu gostujuću predstavu koštaju 200 i 300 dinara.

Ruski balet “Labudovo jezero” biće odigrano 27. septembra. Balet ruskog Nacionalnog teatra iz Jekatarinburga gostuje u Nišu 27. septembra.

3

Karte za balet koštaju od 1.200 dinara za prva pet reda, 1.000 od petog do dvanaestog dok je mesto na balkonu 800 dinara.

U martu naredne godine će niško Narodno pozorište obeležiti čak 130 godina postojanja. Direktor pozorišta Ivan Vuković se nada da će grad sagledati ovaj jubilej i nada se da će za proslavu godišnjice biti nešto više para iz gradske kase.

Niški glumci već rade na novoj predstavi u sezoni koja upravo počinje. Premijera predstave “Brod ljubavi” će biti krajem oktobra ili početkom novembra. Delo Nebojše Romčevića režira Angelča Ilijevskog iz Makedonije.

“Ideja nam je da napravimo ozbiljan broj produkcija, da dovodimo gostovanja ali i da mi idemo na gostovanja. Čitava godina jubileja će biti u slavlju i mi ćemo se potruditi da sve bude u tom znaku, u martu će biti sve dostojno obeleženo”, kaže Vuković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com