Društvo

Niška pametna učionica za ruski jezik

Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu oformiće Centar za za izučavanje i popularizaciju ruskog jezika i književnosti, jer je na tržištu rada ovaj slavenski jezik sve više tražen, kaže direktor niške gimnazije, Marjan Mišić. Zahvaljujući projektu koji škola realizuje u saradnji sa Ruskom humanitarnom misijom u Srbiji „Pametna učionica za ruski jezik“ biće dostupna ne samo đacima gimnazije, već i nastavnicima i profesorima svih osnovnih i srednjih škola, kao i niškim studentima departmana za ruski jezik i književnost.

Ruski jezik se ubraja u grupu slavenskih jezika i u širokoj je upotrebi na teritoriji Evroazije. Ruski je najviše korišćen maternji jezik na teritoriji Evrope, a pored Rusije koristi se i u većini zemalja bivšeg SSSR-a. Više od četvrtine celokupne svetske naučne literature objavljeno je na ruskom jeziku, a njegova upotreba zastupljena je u oblasti industrije, pre svega komunikacionih sistema. Rusija, kao jedna od svetskih supersila, iskazuje značajan politički uticaj, pa je učenje ruskog jezika, kao stranog, široko rasprostranjeno u školama širom sveta.

Velikim ulaganjem ruskih preduzeća u mnoge industrijske grane u našoj zemlji, pa i u Nišu, raste potreba za ljudima koji koriste ruski jezik, kaže za Niške Vesti, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“, Marjan Mišić.

Marjan Misic„Poslednjih deset godina opada interesovanje dece da uče ruski jezik, iako na tržištu rada postoji potreba za ovim slavenskim jezikom. To je i jedan od razloga zbog čega krećemo u realizaciju projekta „Pametna učionica ruskog jezika“ koji realizujemo u saradnji sa Ruskom humanitarnom misijom u Srbiji, a za koji je gimnazija „Svetozar Marković“ na konkursu NIS-a „Zajednici zajedno“ dobila 850 hiljada dinara“, kaže direktor ove niške gimnazije, Marjan Mišić.

Cilj projekta „Pametna učionica ruskog jezika“ je da Niš dobije neku vrstu Centra za izučavanje i promociju ruskog jezika i književnosti, koji će biti namanjen učenicima gimnazije „Svetozar Marković“, nastavnicima i profesorima osnovnih i srednjih škola koji izučavaju ruski, kao i studentima departmana za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

UCIONICA„Učionica će biti opremljena najsavremenijim učilima, udžbenicima, udžbenicima i knjigama na ruskom jeziku. Organizovaćemo razne seminare i obuke, a studneti ruskog jezika će u „pametnoj učionici“ imati nastavu iz metodike i spremati se za predavače“, dodaje Mišić.

Podsetimo, „Pametna učionica za ruski jezik“ je samo jedan od mnogobrojnih društveno odgovornih projekata koji se realizuje u Gimnaziji „Svetozar Marković“. U Srbiji je već poznat njihov Festival „Nauk nije bauk“, zatim manifestacija „Noć istraživača“ i “Putujuća laboratorija” koja je do sada obišla više od 30 osnovnih škola u Nišu i okolini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com