Društvo

Filozofski fakultet u Nišu dobio akreditaciju za dva nova studijska programa

Filozofski fakultet u Nišu dobio je akreditaciju za dva nova studijska programa, za socijalnu politiku i socijalni rad na osnovnim studijama i socijalni rad na master nivou, rekla je za Niške Vesti, prof. dr Natalija Jovanović, koja od oktobra preuzima dužnost dekana fakulteta. Zbog toga će se organizovati i treći upisni rok 19. i 20. septembra, dok će prijemni ispit biti održan 26. septembra. 30 studenata koji upišu novi studijski program na osnovnim i 25 na master studijama, moćiće od oktobra da slušaju nastavu.

Redovni profesor na departmanu za sociologiju i novi dekan o Filozofskog fakulteta od oktobra, prof. dr Natalija Jovanović kaže da je fakultet, za otvaranje studijskog programa za socijalnu politiku i socijalni rad na osnovnim i socijalni rad na master studijama, dobio akreditaciju preko TEMPUS projekta, koji finansira Evropska unija.

„Ove godine upisaćemo 30 studenata. Sigurna sam da će ti studenti biti na svečanoj dodeli indeksa 5. oktobra i krenuti sa svim ostalim studentima u prvu školsku godinu“, kaže Natalija Jovanović sa Filozofskog fakulteta.

Za osnovne studije prijave će biti 19. i 20 septembra, besplatna pripremna nastava od 22 do 24. septembra, a prijemni ispit 26. septembra. Na prijemnom ispitu studenti polažu test od 30 pitanja, 15 iz sociologije IV razreda gimnazije i 15 iz psihologije II razreda gimnazije.

natalija i jelisaveta

Jelisaveta Todorović i Natalija Jovanović 

Za studijski program socijalni rad na master studijama predviđeno je 25 mesta, odnosno 20 samofinansirajućih i pet na budžetu. Prijemni ispit, koji obuhvata pitanja iz teorije i metode rada, se polaže 20. septembra, ali će biti i drugog roka po planu Univerziteta u Nišu.

„Zahvaljujući Tempus projektu, koji smo radili na projektu sa partnerima iz inostranstva kao i sa fakutetom Političkih nauka u Beogradu i sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, ove godine će master studije za tih 20 studenata biti besplatne“, ističe Natalija Jovanović.

Cilj projekta je da se odgovori zahtevima tržišta rada, jer nema dovoljno socijalnih radnika. Predviđa se da će u narednih pet godina moći da se zaposli oko 500 socijalnih radnika.

„Mi smo dobili sredstva od Evropske unije da kreiramo ove nastavne programe na univerzitetima u Nišu i Novom Sadu, dok je Univerzitet u Beogradu dobio sredstva za inoviranje programa socijalne politike i socijalnog rada i kreiranje kurseva za profesionalce. Svi TEMPUS projekti se odobravaju ako su u skladu sa tržištem rada i po našim ispitivanjima postoji potreba za socijalnim radnicima i za analitičarima iz oblasti socijalne politike“ kaže rukovodilac TEMPUS projekta i redovni profesor psihologije na Filozofskom fakultetu, Jelisaveta Todorović.

Na Filozofskom fakultetu se intenzivno radi i na otvaranju studijskog programa za nemački jezik, i kako se najavljuje, postoji mogućnost da se uspostavi saradnja sa profesorima iz Skoplja i Sofije, kako bi ubrzo zaživeo i ovaj studijski program. U narednih nekoliko godina Filozofski fakultet će raditi na razvijanju studijskih programa na master nivou, a uskoro će se preurediti biblioteka fakulteta u tri nove učionice, kaže prof. dr Natalija Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com