Društvo

“Divljana” postaje prihvatni centar za migrante?

Ponuđeno je Gradu da “Divljana” bude centar za smeštaj izbeglica. Ovo je još uvek ideja koja će tek biti razmatrana na kolegijumu, Gradskom veću a posao treba da potvrdi i Skupština Grada Niša, rekao je za Niške Vesti gradski većnik resorno zadužen za obrazovanje i školstvo Bojan Krstić.

“Divljana” kraj Bele Palanke već godinama unazad paralisana je dugovima. Nakon dolaska novog direktora Nebojše Stojanovića na čelo ove dečije ustanove, Grad Niš je ovoj ustanovi uplatio 12 miliona dinara što je pokrilo deblokadu računa, ostali su dugovi koji su prema poslednjim informacijama veći od 20 miliona dinara. Bila je isključena struja, radnici koji nisu imali overene knjižice, nisu ni primali plate. Objekti su bili ruinirani, ali je sve i danas ostalo tako, kaže Krstić.

Ustupanjem “Divljane” država bi ove objekte sanirala i izmirivala obaveze. Renovirale bi se zgrade. O svemu ovom se još uvek samo razgovara i traže se najbolja rešenja”, rekao je za Niške Vesti gradski većnik Krstić.

Da Divljana bude centar za migrante, inicijativa je Komesarijata za izbeglice i Uprave za dečiju, primarnu i socijalnu zaštitu, kaže Krstić.

Gradska većnica zadužena za socijalna pitanja Tijana Đorđević, kaže da su ovi razgovori u pripremi i da ne želi da iznosi više detalja na tu temu.

“Uskoro će biti poznato više informacija koje ćemo saopštiti medijima”, rekla je za Niške Vesti Đorđević.

Srbiji je obećano 2,3 miliona evra iz Saveta Evrope.

Ukupno u Srbiji trenutno boravi 4000 migranata, procenjuje se da će njihov broj tomom zimskih meseci narasti do 6000. Ono što zabrinjava je broj dece u ovim kampovima koji je čak 40%.

Srbija je migrantsku krizu prošle godine dočekala sa pet spremnih centara za azil – u Krnjači, Sjenici, Tutinu, Bogovadji i Banji Koviljači, u medjuvremenu su otvoreni i tranzitni prihvatni centri.

Oni se smeštaju u centre, a mnogi od njih borave veoma kratko, jer im je namera da dodju u zemlje EU. Povećavamo kapacitete u centrima, broj kreveta, osposobljavamo sanitarne čvorove, spremamo ogrev za zimu, ali brinemo i o svakodnevnim potrebama migranata, informišemo ih o pravima i mogućnostima da zatraže azil u Srbiji, ali i o mogućnostima da se vrate u svoje zemlje”, rekla je Popović Roko, pomoćnica komesara za izbeglice i migracije Srbije, pre tačno nedelju dana.

Oni koji potraže smeštj u nekom od kolektivnih centara od države Srbije dobijaju pomoć u vrednosti od osam evra dnevno, to su podaci Komesarijata za izbeglice. Taj iznos je dnevni budžetski trošak za jednog migranta, koji uključuju izdatke za hranu, smeštaj i higijenu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com