Društvo

Sistem navodnjavanja uskoro u tri niška sela

Izgradnja velikog sistema za navodnjavanje u Donjem Matejevcu, Gornjoj Trnavi i Humu, zatim ulaganja u otkupni i preradni centar, kao i porast broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava prioritet su rada niške Uprave za poljoprivredu u narednom periodu. Donete su strategije razvoja voćarstva i reonizacije u okviru koje je podignuto preko 200 ha voćnjaka i vinograda, a koji su se pre toga samo krčili, rekao za Niške Vesti, načelnik Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, Saša Stoiljković.

Prosečno poljoprivredno domaćinstvo u Nišu ima 1, 56 ha poljoprivrednog zemljišta. To je znatno ispod proseka za Srbiju u kojoj je poljoprivredno imanje u proseku 5, 44 ha. U niškim selima postoji veliki broj malih i mešovitih poljoprivrednih domaćinstava. U pitanju su neutralna gazdinstva, koja proizvode samo sa sopstvene potrebe i koja zbog toga ne mogu da budu deo konkuretne i komercijalne poljoprivredne proizvodnje. Potrebna je poljoprivredna reforma , rekao je u intervjuu načelnik Uprave za poljoprivedu u Nišu, Saša Stoiljković.

„Na polju razvoja poljoprivredne proizvodnje u poslednje četiri godine podigli smo više od 200 ha voćnjaka, dok su se pre toga samo krčili stari vinogradi po kojima je Grad Niš bio prepoznatljiv. Nabavljeno je 150 grla krupne stoke i time pozitivno uticali na povećanje stočnog fonda. Podignuto je preko 100 velikih plastenika i veliki broj manjih i time se značajno približili razvijenijim povrtarskim krajevima poput Leskovca, vlasotinca, Žitorađe i Doljevca. Ponosni smo na ulaganja u pčelarstvo jer smo sredstvima uprave nabavili na stotine novih košnica, rojeva i opreme za pčelarstvo. Obnovljena je mehanizacija, a deo sredstava je plasiran u preradu i sertifikaciju. Revitalizovano je oko 100km atarskih puteva“, kaže načelnik Uprave za poljoprivredu.

sasa stoiljkoviccccOve godine iz budžeta Grada Niša za razvoj poljoprivrede biće izdvojeno ukupno 56 miliona i 329 hiljada dinara. Od toga 25 miliona su podsticajna sredstva i koja ćemo dodeliti poljprivrednicima. 155 njih je već potpisalo ugovore, dodaje Stoiljković.

„Uz 155 zahteva niških poljoprivrednika za podsticajna sredstva, odobreno je još 123 zahteva za osiguranje proizvodnje i veštačko osemenjivanje. Ove godine smo poseban tretman obezbedili mladima do 40 godina i ženama nosioca poljoprivrednih gazdinstava koji su mogli da ostvare još po 10 odsto preko osnovnih subvencija. Iznos podsticaja je bio od od 50 do 80 odsto zavisno od vrednosti investicije, grane proizvodnje i podnosioca zahteva. Poljoprivredna gazdinstva u Nišu nisu u mogućnosti da sama obezbede dovoljno sredstava za modernizaciju proizvodnje, zbog nepovoljnog ekonomskog i socijalnog stanja ili visokog nivoa potrebnih ulaganja u mehanizaciju, opremu i repromaterijal za proizvodnju“, objašnjava Stoiljković.

Poljoprivredna gazdinstva u Nišu se i dalje nalaze u tranzicionoj fazi i pokušavaju da se prilagode, dok se jedan deo još drži tradicionalnih oblika poljoprivredne proizvodnje. Većina ruralnog stanovništva, osim poljoprivrede, ima malo drugih izvora dohotka.

U niškim selima razvoj poljoprivrede je ograničen, pa se zbog toga traži mogućnost alternativnog načina zapošljavanja. Iz tog razloga, svake godine Grad Niš u svom budžetu opredeljuje sredstva za podizanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje, nove zasade, mehanizaciju, osiguranje i početak sopstvenog biznisa za mlade poljoprivrednike, dodaje načelnik Uprave za poljoprivredu.

vlcsnap 2013 10 22 14h30m49s126„Izgrađeno je nekoliko vodovodnih i kanalizacionih mreža i kolektora na teritoriji našeg grada. Urađeno su i dva programa komasacije, donete strategije voćarstva i reonizacije. Zadovoljni smo i što je imovinski rešen i rekonstruisan bivši zadružni dom u Donjem Matejevcu. Međutim, posao Uprave za poljoprivredu nije završen. Mnogo je planova za naredne četiri godine među kojima je pored ulaganja kroz subvencije najbitnije uspostavljanje funkcionalnih sistema za navodnjavanje. Već tokom 2017. godine očekujemo vodozahvatne sisteme u Donjem Matejevcu, Gornjoj Trnavi i Humu. Na ovome radimo duže vreme, urađena su hidrogeološka istraživanja, projektna dokumentacija, probušeni bunari, a sada se radi elaborat o uticaju sistema na životnu sredinu. Tokom 2017 godine ovi sistemi će navodnjavati gotovo 200 ha voćnjaka i vinograda što će značajno uticati na prinose. Proizvođači sada uređuju infrastrukturu kako bi mogli da koriste igrigacionu mrežu, a projekti po jednoj fazi iznose oko sedam i po miliona dinara. Planiramo i ulaganje u otkupni i preradni centar i još mnogo toga što je neophodno za razvoj poljoprivrede“, ističe Stoiljković.

Načelnik Uprave za poljoprivredu ističe i da se intenzivno radi na edukaciji proizvođača o sredstvima iz IPARD fondova, kako bi u budućnosti bili spremni da konkurišu za ova sredstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com