Kultura

Impresivna “Impresija”

Prvi nastup orkestar “Impresija” imao je na otvaranju ovogodišnjih, 51. Filmskih susreta. Čine ga uglavnom muzičari niškog Simfonijskom orkestra. Cilj osnivanja orkestra je prezentacija kvalitetne muzike čime se doprinosi formiranju muzičkog ukusa Nišlija i obogaćuje kulturna ponuda grada. Nakon nastupa na Letnjoj pozornici, kada su svirali filmsku muziku, sledeći koncert će činiti starogradske pesme i romanse, najavljuju u “Impresiji”.

Orkestar “Impresija” osnovan je pre godinu dana. Inspiraciju su našli u čuvenom mantovani orkestru i njegovom revijskom zvuku koji prija svakom uhu.

Osnivači su Vladimir Vezenković- oboista , Snežana Jovanović- violinistkinja, Ana Stanković- violončelistkinja i Sanja Jović Đorđević-violinistkinja.

Nišlije su prvi put mogle da ih čuju na 51. Filmskim susretima, kada su izveli svitu za gudače i udaraljke najpoznatijeg sprskog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića. Kažu da im je dozvolu za izvođenje dao sam kompozitor, a da je u tome pomogao Dejan Dabić (NKC) zahvaljujući ličnom poznanstvu sa Simjanovićem .

Zaista je bila čast svirati muziku Zorana Simjanovića. Pored mnoštva osvojenih nagrada, Simjanović je ove godine dobio nagradu Global Šort Film Avards u Njujorku, a pisao je muziku za antologijske filmove poput “Grlom u jagode”, “Petrijin venac”, “Maratonci”, “Balkan ekspres”, “Sabirni centar”, rekla je Niškim Vestima Snežana Jovanović.imp

Osnovu orkestra čine gudači, a po potrebi dopunjava se duvačima i perkusijama. Na Letnjoj pozornici nastupilo je 15 gudača i perkusionista, a dirigent je bio Zoran Stanisavljević.

“Imali smo i beogradsko pojačanje: u ulozi koncertmajstora, naša Nišlijka Martina Dimić Radovanović, koja radi u Simfonijskom orkestru RTS-a i bubnjar Boris Bunjac muzičar Beogradske filharmonije i profesor na FMU u Nišu,” kazala je Jovanović.

Na prvom predstavljavnju niškoj publici,  na Letnjoj pozornici, “Impresija” je imala osam violinista, dvoje violista, dvoje čelista, kontarbas i bubanj.

Violinisti su Sanja Jović Đorđević, Mihajlo Jovanović, Ljubica Veličković , Dimitrije Mandić, Snežana Jovanović, Nadežda Cvetkov, Emilija Ivanović i Lazar Jovanović, zatim violisti Vladan Veljković i Suzana Savić, čelisti Ana Stanković i Andrija Petrović. Kontrabas je svirao Dimić Milovan, a bubnjeve je svirao Boris Bunjac .

Snežana Jovanović kaže da se orkestar pripremao u dobrom raspoloženju i da su probe bile kreativne:

“Tome je doprineo dirigent Zoran Stanisavljević, koji je i sam nekako filmski lik, po izgledu i šarmu.” kazala je Jovanović.

Ideja muzičara koji su osnovili orkestar “Impresija” je da se promoviše kvalitetna muzika i na taj način utiče na formiranje muzičkog ukusa naših sugrađana i obogati kulturna ponuda Grada. Svi muzičari imaju dugogodišnji radni staž u niškom Simfonijskom orkestru, a kažu da neće svirati muziku koju sviraju u Simfonijskom.

“Obrađivaćemo i svirati razne muzičke žanrove na umetnički način, jer duboko verujemo da jedina podela koja postoji u muzici je na dobru i lošu,” rekla je Niškim Vestima Snežana Jovanović, osnivač “Impresije”.

U planu je priprema tematskih koncerata.

imp 2

“Sledeći koncert će biti sa starogradskim pesmama i romansama. Podsetićemo na našu divnu, gradsku pesmu, koja po muzičkom kvalitetu i emocionalnom doživljaju ni malo ne zaostaje za francuskim šansonama, napolitanskim pesmama ili ruskim romansama. Tako ćemo i mlade ljude naučiti da ono što vredi u našoj kulturi možemo da sačuvamo i zaštitimo. Neophodno je da pružamo mogućnost, pre svega mladima, da uporede muziku koja se danas sluša i forsira u medijima, sa kvalitetom koji je vanvremenski “, rekla je Niškim Vestima violinistkinja Jovanović.

Za nastup na svečanom otvaranju Filmskih susreta podršku je dala GO Medijana, a već na generalnoj probi, muzičari su dobili prvi poziv za nastup u inostranstvu.impresija naslovna

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com