Društvo

Do zaposlenja virtuelnom izložbom radova učenika

Na Facebook stranici “Školujem se, dakle radim” posetioci mogu da vide proizvode i suvenire koje su izradili učenici i nastavnici škole “14.oktobar” u Nišu, u okviru svoje “Male fabrike, Velikog srca”. Reč je projektu kojim se osnažuju srednjoškolaci sa intelektulanim smetnjama za zapošljavanje. Virtuelna izložba traje do 5. septembra, a oni koji žele da kupe učeničke radove, mogu to da učine u niškoj školi „14. oktobar“. Sav prihod od prodatih proizvoda i suvenira iskoristiće se za dalji rad učenika.

U našem društvu prisutan je problem nezapolenosti mladih iz redovne populacije. Taj problem je još izraženiji kod mladih iz osetljivih društvenih sredina iz tzv. “specijalnih” škola.

Nakon završetka školovanja, učenici ne uspevaju da pronađu posao u struci, a poslodavci nisu stimulisani od strane države da zapošljavaju takve učenike. Javlja se i nedostatak saradnje srednjih stručnih škola i privrede, kao i neusklađenost obrazovnih profila sa potrebom tržišta.

radeZbog toga se preko projekta “Školujem se, dakle radim” osnažuju mladi sa intelektualnim poteškoćama za aktivno traženje posla. Partneri na projektu su učenici i nastavnici škole za osnovno i srednje obrazovanje “14.oktobar”, Niš.

„U školi su nastale ukrasne kutije za nakit, podmetači za čaše, svećnjaci, kućice za sveće, blokčići ukrašeni zlatovezom. Cilj projekta je podizanje kapaciteta učenika sa smetnjama da kroz obuke i edukacije brže pronađu posao, ali i razvijanje programa učeničkih praksi u kompanijama i preduzećima na teritoriji Niša i okoline. U planu je da se pored likovnih, krojačkih, metalskih radionica za učenike, predstavnici škole susreću sa privrednicima, potencijalnim poslodavcima i kupcima proizvoda koji će se izrađivati u školi. Pozivamo sve niške privrednike da sarađuju sa nama“, kaže koordinatorka projekta, Marija Krstić.

Da li ste znali da Nacionalna služba za zapošljavanje nudi programe namenjene poslodavcima i osobama sa invaliditetom u cilju podsticanja zapošljavanja i subvencionisanja poslodavaca za svako radno mesto. O subvencijama poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih su Niške Vesti već pisale, a o ostalim sličnim programima i merama aktivne politike zapošljavanja koje nudi Nacionalna služba za zapošljavanje, pogledajte ovde.

S obzirom na to da je sve deo programa aktivističkih inicijativa pojedinaca koji nude inovativna rešenja za promene u praksi i politici zajednice, projekat obuhvata i edukacije o socijalnom preduzetništvu, potrebama tržišta i privrede, unapređenju nastavnika za mentorstvo.

suvenirAktivnosti projekta “Školujem se, dakle radim” finansijski podržava Fondacija za otvoreno društvo Srbije.

Virtuelna izložba proizvoda i suvenira učenika traje do 5. septembra, do kada se mogu i kupiti učenički radovi u niškoj školi „14. oktobar“. Sav prihod od prodatih suvenira iskoristiće se za dalji rad učenika.

logo zaposljavanje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com