Društvo

125 godina Trgovinske škole Niš(1893-2018.)

Pre tačno 125 godina Niška Trgovačka omladina je otvorila svoju nedeljnu-prazničnu Trgovačku školu, nadahnuta uverenjem da samo pismen i školovan trgovac može biti od koristi i sebi i društvenoj zajednici.

Hrabrim, ali još uvek nesigurnim koracima deteta koje uči da hoda, otpočela je s radom krajem 19.veka. U 20.veku, između dva svetska rata, proživela je mladalačko doba, da bi u drugoj polovini 20.veka stekla zrelost i oformila svoj identitet.

Rezultati rada nisu za potcenjivanje.

Škola je osnovana 1893. godine, kao jedna od pet najstarijih srednjih škola u Nišu. Od dana osnivanja do naših dana školu je završilo 121 generacija učenika, tj. više od 16000 trgovaca različitih profila. Pratili smo potrebe razvoja „niške trgovačke čaršije“ i prilagođavali se burnim i dramatičnim promenama uslova života u Srbiji. Škola je promenila dvadesetak naziva i oblika rada i delovanja: od večernje nedeljno-praznične škole do moderne škole, koja uz trgovinske tehničare obrazuje aranžere u trgovini i komercijaliste, dok se na petom stepenu školuje kadar za menadžera u trgovini.

Sistematskim radom i angažovanjem na ostvarivanju svoje vizije razvoja Škola je postala prepoznatljiva u javnom životu grada.

Učenici sa smera trgovinski tehničar osvajali su prva mesta u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na Republičkom takmičenju iz trgovinskog poslovanja i praktične nastave.

“Naša škola je pet puta bila domaćin ovog prestižnog takmičenja. Smer komercijalista učesnik je brojnih republičkih takmičenja, kao i Balkanskog prvenstva „Poslovni izazov zapadnog Balkana“, održanog u Sarajevu 2014. godine. Smer aranžera u trgovini medijski je zapažen organizovanjem originalnih modnih revija. Foto priča „Srušimo ogradu između sreće i tuge“ dobila je prvu nagradu na takmičenju u Aleksincu, novembra 2017., u okviru projekta „Unapređenje obrazovanja o dečijim pravima na teritoriji Južne Srbije“. Organizovali smo pet humanitarnih akcija „Povezani kreativnošću, na kojima su prodavani radovi učenika specijalne škole „14. oktobar“”, pohvalili su se u  ovoj školi.

Posebnu pažnju javnosti privukla je tribina „Otključaj toleranciju“, na kojoj su osobe sa invaliditetom iznosile svoje sportske i životne uspehe u borbi sa problemima. Ozbiljan trud je uložen za građansko i demokratsko obrazovanje učenika, kroz upoznavanje sa delatnošću značajnih društvenih i političkih institucija grada Niša.

Na manifestaciji „Nauk nije bauk“, marta 2018., štand Trgovinske škole „Kobajagi šop“, izazvao je najviše simpatija posetilaca, u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Delegacija Evropske unije i informacioni kutak EU u Nišu dodelili su zahvalnicu Trgovinskoj školi za uspešnu saradnju tokom 2017.godine.

125 godina postojanja i rada Trgovinske škole jeste godišnjica od značaja za Niš, ali ima svoje skromno mesto i u širim okvirima razvoja obrazovanja za trgovinu u Srbiji.

Jubilej je ova škola proslavila Svečanom akademijom u Pozorištu lutaka. Akademiji su prisustvovali predstavnici Skupštine grada, Školske uprave, Privredne komore, GO Pantelej, sindikata, direktori drugih škola i javnih preduzeća, kulturnog, javnog i sportskog života, saradnici, roditelji i učenici.

Proslava jubila je obeležena brojnim propratnim manifestacijama. Organizovana je izložba likovnih radova učenika, učeničkih roditelja i profesora likovne grupe predmeta. Istorijat škole propraćen je odgovarajućom izložbom fotografija u holu Pozorišta lutaka.

“U godini jubileja možemo da se ponosimo bogatom tradicijom. Prošli smo kroz vremena teških iskušenja, ali postepeni oporavak najavljuje bolja vremena i za našu školu. Niš je raskrsnica trgovinskih puteva na Balkanu, što nam uliva nam veru u razvoj niške trgovine. Škola raspolaže kvalitetnim nastavnim kadrom i dobrim učeničkim potencijalom, tako da je spremna da odgovori na izazove budućnosti”, istakao je direktor Sreten Marković.

Trgovinska škola jubilej će obeležiti i  sportskim takmičenjima učenika, biće održan karaoke parti, književne večeri kao i poseta Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Objavljena je monografija Škole, u kojoj je ispričana priča o životu, rastu i razvoju ove obrazovne ustanove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com