Društvo

Obeležen Dan mladih u Nišu

Ove godine Dan mladih u Nišu obeležen je brojnim akcijama i radionicama različitih omladinskih organizacija. U Obrenovićevoj ulici, na platou ispred TC “Kalča” mladima je ukazano da je potrebno da se sami pokrenu, da menjaju stvari i da uzmu učešće u kreiranju društvenog i političkog života.

Više od polivine mladih je pasivno i nije dovoljno zainteresovano za aktivno traženje posla. Mladi ne treba da čekaju, već da sami uzmu učešće u kreiranju društvenog i političkog života, pa samim tim i da povećaju svoje šanse za zaposlenje, poručuju iz niške Kancelarije za mlade.

Skupštinskom odlukom se od 2011. godine 1. septembar se proslavlja kao Dan mladih Niša, kako bi se promovisale korisne informacije, edukacije i konkursi koji mogu da unaprede položaj mladih u Nišu.

“Upravo na ovim štandovima mogu da se informišu o svemu onome što ih interesuje i da pronađu put da se aktiviraju”, kaže koordinator Kancelarije za mlade, Stevan Živković.

dan mladih 520x245Štandove u centru grada posetio je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, koji je podsetio da je Grad preko Kancelarije za mlade izdvojio više od dva miliona dinara za godišnje finansiranje projekata za mlade, kao i milion dinara preko uprave Uprave za sport.

„Zadatak Grada je da u vremenu pred nama omogući aktivno učešće mladih u donošenju odluka i postupcima, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, kao i da se poboljša kvalitet života mladih, uvažavajući njihove interese. Grad Niš itekako zainteresovan za razvoj mladih i njihov doprinos kreiranju života na području grada i da je veoma bitno prepoznati i sačuvati talentovane i perspektivne pojedince”, rekao je povodom Dana mladih, Miloš Banđur.

Uprava za omladinu i sport predstavila je svoje letnje radionice namenjene srednjoškolcima, dok je neformalna grupa NI foto predstavila svoju izložbu.

iyloyba

Danu mladih u Nišu pridružili su se i Mladi ambasadori koji su organizovali Sajam kulture kako bi predstavili kulturne institucije našeg grada.

„Sajam kulture je još jednom pokazao koliko su institucije kulture u Nišu spremne da sarađuju sa mladim ljudima i drago nam je da smo danas imali priliku da građanima Niša predstavimo program institucija koji ih očekuje u narednom periodu. Mladi ambasadori su se potrudili da dočaraju kulturu u gradu, pa su svi prolaznici imali priliku da čuju Simfonijski orkestar i vide kostime iz Lutkarskog i Narodnog pozorišta. I ova aktivnost je samo početak u stvaranju kulture po meri mladih u Nišu’’, izjavila je generalna sekretarka Mladih ambasadora Snežana Andrić.

EU info kutak prezentovao je mladima mogućnosti školovanja, usavršavanja, kao i učeničke i studentske razmene u zemljama Evropske unije.

eu„Gde su mladi, tu je i EU info kutak. Drago nam je da smo danas ovde i da se mladi interesuju za programe i fondove Evropske unije“, kaže Marija Marinković iz EU info kutka Niš.

Prednost mladih u Nišu je što naš grad ima veliki broj festivala koji su odlična prilika da se mladi upuste u volontirizam i aktivizam i da vide kako sve funkcioniše u praksi, poručili su mladi iz omladinskih organizacija.

Kako ističu uskoro će se radnoj grupi pri resornom ministarstvu predložiti izmene aktulenog Zakona o volontiranju, kako bi se mladi više praktično usavršavali.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com