Društvo

Niškim lekarima predstavljene nove metode lečenja kancera

Više od 80 niških lekara upoznalo se sa novim mogućnostima u lečenju onkoloških pacijenata na simpozijumu turskog zdravstvenog giganta Adžibadem. Na ovom stručnom skupu, prve takve vrste u Srbiji predstavljen je Sajber nož – jedini robotički sistem radiohirurgije koji sa izuzetnom preciznošću, i do jednog milimetra, može da izleči sve vrste tumora po čitavom telu. Ovaj radiohiruški postupak još nije dostupan u našoj zemlji, ali je jedan aparat dovoljan za 5 miliona stanovnika, istako je turski radijacioni onkolog, prof. Enis Ozyar.

Sajber nož je precizniji od drugih radiohirurških postupaka jer ima mogućnost da „okupira“ tumor i da uz pomoć svoje preciznosti zračenje obavlja direktno na tumor, minimalno oštećujući okolno zdravo tkivo, rečeno je na stručnom skupu lekara u Nišu, a koji je organizovala zdravstvena organizacija Adžibadem iz Turske.

O novim mogućnostima u lečenju onkoloških pacijenata, govorio je jedan od najpoznatijih stručnjaka, radijacioni onkolog i veliki stručnjak i poznavalac stereotaksične hirurgije prof. Enis Ozyar.

On je i vođa tima za Sajber nož, jer sa njim radi od 2007. godine kada je tretirao svog prvog pacijenta. Do danas je uspešan tretman ovom novom radiohiruškom metodom primenio na oko 1300 onkoloških bolesnika. Član je Balkanskog, Evropskog i Američkog udruženja terapeutskih radiologa i onkologa.

„Sajber nož poznat je kao prvi i jedini robotički sistem radiohirurgije koji sa izuzetnom preciznošću, i do jednog milimetra, može da izleči sve vrste tumora po čitavom telu. Nažalost, nije moguće da izleči sve tumore, jer je pogodan za 10% do 20 odsto onkoloških pacijenata. Uglavnom se koristi za lečenje metastaza. Okolno zdravo tkivo je primenom ove terapije maksimalno zaštićeno od štetnog uticaja zračenja“, kaže turski lekar prof Enis Ozyar.

14182614 10154442312899641 1992809357 n

Desno na slici: Prof Enis Ozyar

Niškim lekarima predstavljene su i nove mogućnosti lečenja karcinoma jetre, a koje obuhvataju savremene interventno-radiološke dijagnostičke i terapijske procedure.

„Danas imamo više mogućnosti da lečimo pacijente, jer koristimo targetirane terapije koje pružaju prijatnije lečenje onkološkim pacijentima i produžavamo im život. U lečenju karcionma ranije su bili dostupni samo jaki lekovi i hemoterapije, ali sada novim tehnologijama ponekada uspevamo da izlečimo rak. Terapije u radijacionoj onkologiji se koriste već 20 godina u svetu, ali novim specijalizovanim metodama lečenje pacijenta je preciznije, a samim tim uspešnije. Tretamni su još mnogo skupi, tako da srpski pacijneti dolaze teže do ovih savremenih terapija u stranim zemljama gde se primenjuju, ali to ne znači da niški lekari ne mogu da usavršavaju svoja znanja“, kaže turski interventni radiolog prof Koray Guven.

U savremenom lečenju onkoloških pacijenata, u svetu su pored hemoterapija popularne i imuno i biološke terapije, koje su takođe predstavljene niškim lekarima.

„To funkcioniše tako što se ćelije imunog sistema kao vojnici bore protiv ćelija kancera. Ove metode su se ranije koristile za lečenje melanoma i raka kože, ali danas je novom specijalizovanom metodom moguće lečiti i rak pluća, bubrega, bešike i ostalih organa. Produžavamo život pacijenata i nus pojave su mnogo manje sa imuno terapijom“, objašnjava onkolog za karcinom dojke i tumore gastrointestinalnog trakta, prof Ozlem Er.

Učešće na simpozijumu je bilo besplatno, za predavače nosilo je 9 poena za obnovu licence, a za lekare 5 poena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com