Kultura

45

Jedan od najpoznatijih rok simbola bivše Jugoslavije, legendarna YU Grupa, nakon Beograda i Novog Sada, koncertnu trilogiju zaokružiće koncertom u Nišu, koji će posle tri godine biti održan u Banovini u petak 2. septembra u 21 sat. Koncert će trajati preko 2 sata, a YU Grupa će sa Nišlijama proslaviti 45 godina rada i promovisati novi album “Evo stojim tu”.

Pored pesama sa novog albuma, YU grupa će izvesti i hitove koji su ih proslavili: „Crni leptir”, “Dunave”, “Kosovski božuri”, “Čudna šuma”, “Pustinja”,”Od zlata jabuka“, “Mornar”, “Dunavom šibaju vetrovi”, “Odlazim”, “Kome se raduješ”, “Blok” i druge.

Kako u šali vole da kažu, tokom svoje duge karijere svirali su svugde gde je bilo struje, a bivšu državu obišli su bar šest puta.

Sredinom 70-ih godina bili su napopularnija i najpriznatija rok grupa na prostoru bivše Jugoslavije.ju grupa

“Rokenrol je tada puno značio. Bilo je dovoljno da organizator ujutru zakači plakat i uveče ste imali punu salu” ,kaže Dragi Jelić, front men grupe, vodeći vokal i gitarista.

YU Grupa se smatra osnivačem rok zvuka, a braća, Dragi i Žika Jelić, ikonama jugoslovenskog i srpskog rokenrola.

Sedamdesetih godina se sećaju sa radošću, jer je popularnost grupe bila nezapamćena za to vreme. Život su provodili u kombiju, a ostala je zapamćena i turneja po Bugarskoj tokom koje su svako veče bile krcate sale, a u publici histerija, o čemu su mediji danima pisali. Antologijska je takođe i svirka u londonskom Marquee klubu gde su tih godina svirale najveće svetske zvezde (The Rolling Stones, David Bowie, Led Zeppelin, The Who, Yes, Jethro Tull, The Jimi Hendrix Experience, Pink Floyd i mnogi drugi). Svetlucava odela im je, za taj koncert, sašio naš čovek Vanča, tada krojač britanskih glitter rock zvezda. Menadžer iz izdavačke kuće CBS ih je čuo i ponudio ugovor kao i šestomesečnu turneju sa Allman Brothers bendom, koju su odbili, jer su već bili zvezde na prostoru bivše SFRJ, pa ih inostrana karijera nije zanimala. Tih,70-ih godina kako kažu, u Nišu su redovno svirali na radnim akcijama i držali koncerte za pamćenje.ju grupa 1

 Države su se menjale, a Yu Grupa su je opstajala ne sluteći da će njihova muzika nadživeti državu po kojoj su dobili ime.

Najdugovečniji rok sastav na Balkanu, „YU Grupa“, jedna je od poslednjih institucija koja još asocira na nekadašnje bratstvo i jedinstvo i vreme kada se bolje živelo.

Da intersovanje za njihove koncerte ne jenjava pokazuju skorašnji rasprodati koncerti u Beogradu (pred više od 5000 ljudi) i Novom Sadu (pred oko 3000 ljudi).
Ulaznice za niški koncert mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 800 dinara u Cd Sound music shopu (na samom kraju novog podzemnog prolaza), Energy music shopu (TPC Kalča-prizemlje), turističkoj agenciji Big Star (Cara Dušana 65) i pivnici Nemir (Obilićev venac 35). Na dan koncerta će koštati 1000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com