Društvo

Kića kaže „Ćao“!

Papagaj po imenu Kića je Beograđanin poreklom iz Belog Potoka kod Leskovca, a u Nišu je danas bio na „proputovanju“. Ima tri godine i za dva minuta, koliko smo razgovarali sa njegovim vlasnikom Jovanom Kurtićem, pojeo je dva dugmeta sa gazdine majice.

Jovan Kurtić kaže da je Kiću kupio marta za 200 evra i da je po njega išao u Leskovac.

Ume da govori. To ga je naučio prethodni vlasnik, koji živi u Belom Potoku kod Leskovca. Zna da kaže „neću“, „dođi“, „ćao“, a ta vrsta papagaja zove se „Veliki aleksandar“, rekao je Niškim Vestima ponosni vlasnik.

Kurtić kaže da se u Belom Potoku nalazi uzgajalište raznih rasa papagaja i da je Kiću kupio zato što je uvek želeo da čuva pticu. On je zabava za decu, prijatelje i ceo komšiluk. Slobodan je u kući, ne pravi štetu i ne leti puno. Voli i da se sa vlasnikom prošeta gradom.jovan kurtic

Dok ga je Jovan držao prislonjenog uz telo, Kića se zabavio dugmićima na njegovoj majici. Dva dugmeta je pojeo za tili čas.

Neka ga, neka jede. Sad mu je to interesantno. Inače nije zahtevan za održavanje i jede specijalnu hranu za papagaje, ali voli i voće i povrće“, rekao je Kurtić kroz smeh.

Veliki aleksandar najrasprostanjeniji je u Vijetnamu, Kambodži, Laosu, severnom i zapadnom Tajlandu. Nastanjuje suve i vlažne šume do 800 metara nadmorske visine najviše do 1600 metara. Spada u srednje bučne papagaje, aktivan je, izdržljiv i čvrst kada se aklimatizuje. Ne trpi društvo drugih ptica, ume da bude stidljiv u početku, ali se brzo navikne na novog vlasnika kome postaje veoma privržen. Prosečna veličina Velikog Aleksandra je oko 58 cm. Osnovna boja tela im je zelena, a kljun crven.

Životni vek ovih ptica je 40 godina.

Kića se danas šetao centrom Niša, saznali smo kako je postao Beograđanin, a kako se našao u Belom Potoku kod Leskovca – ostaće tajna.kica 1

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com