Društvo

Vučilo“ – inovacija u učenju, u školi i kod kuće

Omogućiti mladima da sami istražuju i uče pravopis srpskog jezika osnovna je ideja niških kreatora aplikacije „Vučilo“ za mobilne telefone. Namenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i odraslima koji žele da usvoje srpski pravopis uz zabavu, kaže jedan od autora ove igrice, inače profesor srpskog jezika, Milan Petrović. Aplikacija je besplatna i uskoro će biti predstavljena profesorima, nastavnicima i roditeljima učenika niških škola.

U školskim klupama srpskih osnovnih i srednjih škola sedi oko 850.000 učenika. Plan i program nastave srpskog jezika predviđa detaljno učenje pravopisa, i u osnovnoj i u srednjoj školi, ali ne ostavlja mnogo prostora za uvežbavanje.

S obzirom na to da deca sve ranije dobijaju sopstveni telefon i da savremena tehnologija privlači njihovu pažnju, aplikacija je osmišljena kao inovativno rešenje za savladavanje pravopisа, kažu predstavnici udruženja građana „Nauči me“ koje i napravilo aplikaciju „Vučilo – Dolina magičnih reči“.

„Dvojica članova u našem timu su profesori srpskog, tako da je prirodno bilo početi od problema sa kojima se mi susrećemo u nastavi. Pravopis ili „nepismenost“ kako negativnu formulaciju koju češće čujemo je česta tema, ali retko kada vidite rešenje. Problem uvek treba rešavati na izvoru, a taj izvor je uvek obrazovanje. Radili smo skoro celu godinu na ovoj aplikaciji i to iz različitih uglova: Dragan Ignjatović radio je na dizajnu i na mehanikama igre, kolege Jelena Dumić, Marijan Mišić i ja na primerima, a Aleksandar Ilić iz KernelLab.rs na programiranju aplikacije. Kada se svi ti delovi sastave i uklope, imate ono što je Vučilo danas“, kaže profesor srpskog jezika i koordinator projekta, Milan Petrović.

timski radKroz više od 2.000 kontekstualizovanih primera različitih nivoa težine, „Vučilo“ pokriva gotovo sve oblasti pravopisa, a dodatne opcije, kao i originalne slike, muzika i zvučni efekti igricu čine još zanimljivijom. Za sada je dostupna besplatna verzija za Android, a uskoro stiže i verzija za iOS mobilne uređaje.

„Igrica jeste i ostaće besplatna za preuzimanje. Vučilu smo dali ime, malo po Vuku Karadžiću, a malo zato što nam se to dopalo kao spoj: v(eb)-učilo. Igrica je krajnje jednostavna, ali veoma „zarazna“. Predlažemo da prvo odigrate trening, a zatim da se upustite u izazov. Vučilo vam daje reči u balonima koje možete da popravljate: pravite veliko slovo, izbacujete ili dodajete balone, imate čak i neke posebne moći koje kasnije u igri možete da otvorite. Ako pogrešite, ništa strašno – pomoćnik će vam dati tačan odgovor. Na greškama se uči. Za svaki tačan odgovor dobijate poene, nekada čak i zlatnik koji možete zameniti za specijalne moći, i što je najvažnije, još vremena koje možete da potrošite igrajući. Tako možete da provedete i 5 minuta sa Vučilom, ali i 2 sata. To je još jedna prednost mobilnog telefona: možete da učite bilo gde, bilo kada. Mnogi učenici, ali i stariji već se takmiče za svoje mesto za Top listi, jure nagrade u igri i usput uče pravopis“, objašnjava Petrović, profesor gimnazije „Svetozar Marković“.

tim

“Vučilo” tim: Marjan Mišić, Milan Petrović, Dragan Ignjatović

Projekat „Vučilo – Dolina magičnih reči“ jedan je od prošlogodišnjih pobednika na konkursu „Superste“, u okviru koga Erste Banka, sa partnerskom fondacijom Dokukino, podržava projekte inspirisane problemima u društvu, koji stvaraju nove sadržaje u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja.

„Vučilo je odlično nastavno sredstvo. Biće možda najzanimljivija deci od petog razreda osnovne, jer tada već ponešto i znaju o pravopisu. Sedmaci i osmaci mogu je upotrebiti kao pomoćno sredstvo kada spremaju prijemni, a srednjoškolci za vežbanje. Pokazalo se da je Vučilo interesantan i starijima. Zašto i ne bi? Svi smo mi u duši deca i volimo da se igramo. Ako uz pomoć odgovornih kompanija, sponzora ili privatnih donacija prikupimo dovoljno novca, nameravamo da igricu još poboljšamo kako bi ona zaista postala nezamenjivo nastavno sredstvo. Zamislite recimo da igrač dobije jasnu statistiku po oblastima. To bi učeniku dalo informaciju o tome u čemu je najbolji, a gde treba da vežba više ili potraži pomoć profesora. Zašto i mi u Srbiji ne bismo mogli da se takmičimo u pravopisu korišćenjem baš ove aplikacije? Mi smo mladi, imamo pravo da sanjamo, ali mi zaista mnogo radimo na tome da se ti snovi i ostvare“, ističe Petrović.

pobednici

Učesnici konkursa „Superste” 2015. godine

„Vučilo“ će prvo biti predstavljen profesorima, nastavnicima i roditeljima učenika u Nišu, subotu 3. septembra u Deli prostoru od 18:00 sati, a potom i stručnoj javnosti u Beogradu i Novom Sadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com