Promo vesti

Pravilna ishrana: saveti

Savremena ishrana brzom hranom loše utiče na krvne sudove, često dovodeći do suženja i zapušenja arterija (ateroskleroza). Pravilnom ishranom možemo u velikoj meri zaštititi svoje krvnesudove i obnoviti njihovu prohodnost. Evo nekih predloga šta jesti:

Brusnice su voće izuzetno bogato antioksidansima, koje doprinose smanjenju nivoa “lošeg” holesterola, pa tako štite krvne sudove. Ona takođe sprečavaju formiranje naslaga na zidovima arterija.

Sirovi kakao u prahu se smatra jednim od najjačih antioksidanasa. Odličan je u borbi protiv anemije i štiti od bolesti srca i krvnih sudova.

Pomorandže/sok od pomorandže sadrži mnogo antioksidanasa i vitamina C, koji pomažu da arterije ostanu čiste time što sprečavaju oksidativna oštećenja u krvotoku.Paradajz
Karotinoid likopen je antioksidans koji daje paradajzu crvenu boju, a niz istraživanja je utvrdio da ishrana bogata likopenom može da značajno smanji oksidaciju “lošeg” holesterola koja vodi aterosklerozi. Čia seme je sjajan izvor energije i pomaže regulaciji tečnosti u organizmu (sprečava dehidraciju). Bogato je vlaknima i alfa-linolenskom kiselinom koja doprinosi regulaciji krvnog pritiska, snižava trigliceride i smanjuje “loš” holesterol.

Kivi

Kivi je izuzetno bogat flavonoidima koji čiste krvne sudove i smanjuju upalu. On je takođe pun biljnih vlakana koja smanjuju holesterol i rizik od srčanih oboljenja. Kamu Kamu je voće iz amazonskih šuma. Sadrži 60x više vitamina C od narandže i smatra se najvećim prirodnim izvorom ovog vitamina na svetu. Osim što čisti krvne sudove podstiče i jačanje imuniteta.

Kelj sadrži veliku količinu vitamina K koji štiti arterije. Vlakna koja sadrži doprinose sniženju nivoa holesterola. Redovna konzumacija kelja doprinosi i normalizacij I krvnog pritiska.Jabuke
Jabuke sadrže pektinska vlakna koja apsorbuju holesterol iz krvi. Svakodnevna konzumacija jabuke sjajan je način da se snizi holesterol, a istovremeno podstakne imuni sistem. Kurkuma sadrži supstancu po imenu kurkumin koja veoma efikasno smanjuje upale i pomaže uklanjanju masnih naslaga iz arterija. To je jedan od začina koji se najsvesrdnije preporučuje u tretmanu ateroskleroze. Asai bobice sadrže vitamine C,B1,B2,B3,E i A, minerale magnezijum, kalcijum, cink, kalijum i gvožđe. Imaju 3x više antioksidanasa od borovnica i 10x više od crnog grožđa. Regulišu cirkulaciju krvi, usporavaju starenje ćelija i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Maslinovo ulje doprinosi zdravlju srca na nekoliko načina. Sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, veoma korisne za organizam. Doprinosi da se holesterol ne nagomilava u krvi, a pomaže i u sniženju visokog krvnog pritiska.Suncokretovo seme je bogato vitaminom E koji smanjuje upalu i održava snagu arterija.Takođe je veoma bogato vlaknima, belančevinama i magnezijumom.

Brokoli

Ovo zeleno povrće je puno biljnih hemikalija po imenu steroli i stanoli, koje pomažu da se nivo holesterola drži pod kontrolom. Takođe sadrži i koenzim Q 10, koji pomaže da se očiste naslage iz arterija.

zdravahrana.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com