Društvo

Luka Radičević: Niš ima perspektivu!

Luka Radičević je mladi Nišlija. Ugledan učenik IV razreda gimnazije „Svetozar Marković“. On se bavi lingvistikom u prestižnoj Istraživačkoj stanici Petnica, putuje preko učeničkih razmena, sudi na rukometnim utakmicama i bavi se omladinskim aktivizmom. Ima samo 18 godina i veruje da će sa svojom šest godina mlađom sestrom Sarom promeniti svet.

 Luka je na prvi pogled kao i većina mladih Nišlija koji provodi svoje srednjoškolske dane uz knjigu, sport, društvo i zabavu. I to sve ne bilo neobično da nismo saznali koliko voli svoju zemlji, a posebno grad Niš, a da u isto vreme razimišlja o usavršavanju u Americi ili u Velikoj Britaniji. Ipak, „sve je moguće ako se pokrenete“, naglašava niški talenat Luka Radičević.

„Mladi nisu svesni koliko mogu da učine, da pokrenu svoju zajednicu, državu, svet. Srušite barijere, pronađite motivaciju. Ona leži u vama samima – ukoliko vam se nešto ne dopada, jednostavno ga promenite! Srbija nije dobro mesto za život – probudite se i učinite ga boljim!“, sa posebnim žarom objašnjava za Niške Vesti, mladi Luka Radičević.

Aktilum

Da Luka istinski veruje u ovo što vam poručuje dokazuju i njegovi prijatelji sa kojima bavi omladinskim aktivizmom u okviru udruženja „Aktilum“. Ovo udruženje srednjoškolaca u Nišu je široj javnosti poznato od pre tri godine, od kada jednom nedeljno volontiraju u niškoj bolnici i druže se sa najmlađim pacijentima na Dečjoj klinici kako bi im na tren ulepšali „teško“ vreme koje zbog bolesti provode u zdravstvenoj ustanovi. Pored toga, iza sebe imaju i preko dvadeset uspešno realizovanih projekata.

„Da biste uspeli, udružite se sa vama sličnima, jer jedino tako ćete učiniti velike stvari za lokalnu sredinu, a onda i šire“, naglašava Luka.

rukomet

Foto: Nikola Dopuđ

Luka osim što promoviše humanost i omladinski aktivizam veruje i u zdrav način života. Zbog toga nas nije začudilo kada je rekao da se aktivno bavi sportom. Međutim, ne samo da voli kolektivne sportove, on je i mladi rukometni sudija.

„Od ove godine, osim mlađim kategorijama, sudiću i na nekim utakmicama u Drugoj srpskoj ligi, jer sa punoletstvom dobijam i to pravo“, ponosno nam priča Luka.

Petnica 2Njegova najveća ljubav je ipak, kako kaže, jezik. Od prvog razreda srednje škole pohađa seminare lingvistike u prestižnoj Istraživaškoj stanici Petnica. Ove godine je na tzv. Letnjem seminaru sproveo istraživanje o idiomima. Objasnio nam je da su idiomi nizovi od najmanje dve reči koji su ustaljeni u jeziku kao konstrukcija i imaju svoje značenje kao što je na primer probiti led. Pitali smo ga od kada je“ zaljubljen“ u lingivistiku.

„Odlučio sam da se bavim ovom temom, pošto u literaturi nisam ponašao ništa slično kad je u pitanju srpski jezik, iako je bogatstvo našeg jezika obećavalo dobar materijal za istraživanje. Oduvek me je zanimao jezik – kako ga deca usvajaju, na koji način je ”usklađen” sa našim kognitivnim sistemom i slično. Kada sam otišao u Petnicu prvi put, želeo sam da istražim malo oblast nauke o jeziku, kao i da se upoznam sa osnovnim naučnim metodama. Dopalo mi se, shvatio sam da me lingvistika sve više interesuje, tako da sam odlučio da nastavim da idem u Petnicu. Što se naučno-istraživačkog rada, nemam pojedinačnog uzora, ali Vam mogu reći da sam u Petnici upoznao ljude koji su postigli puno toga u svom životu baveći se naukom – ljude koji jedne druge neprekidno inspirišu strašću koju gaje prema nauci“, uzbuđeno nam priča Luka Radičević.

petnicaZahvaljujući dugogodišnjem angažmanu u Petnici, Luka je pozvan da bude saradnik na ovogodišnjoj Letnjoj naučnoj školi , koja podrazumeva interdisciplinarni kamp za učenike osmog razreda osnovnih škola i ima svrhu popularizacije nauke kao i samog istraživačkog rada u Petnici.

„U pronalaženju idioma pomogao mi je dobar prijatelj, inače saradnik na seminaru, koji se ranije već bavio srodnim temama. Listajući Frazeološki rječnik i tražeći idiome koji odgovaraju zadatim kriterijumima, nismo se mogli začuditi koliko je srpski jezik bogat idiomima, a koliko je zapravo teško naći baš one koji su nam potrebni! Izvukli smo 30 idioma koji mogu imati i bukvalno i figurativno značenje. Na primer: probiti led, biti na konju, biti vezanih ruku“, navodi Luka.

Kako kaže, lično su mu najzanimljivi idiomi bili stezati kaiš i obrati bostan. Odradio je i onlajn anketu u kojoj ispitanici ocenjuju idiome po učestalosti i pišu njihovo značenje. Anketa je imala svrhu da odvoji deset najučestalije ocenjenih idioma sa pogođenim značenjem, koje je kasnije koristio u eksperimentu.

„Za ova dva idioma sam bio skoro siguran da će se naći na listi od konačnih deset, međutim, oni nisu ocenjeni kao dovoljno učestali, što me je jako iznenadilo, ali pretpostavljam da učestalost susretanja sa određenim idiomima varira u zavisnosti od dijalekatskog područja. S obzirom da se istraživanja rade na standardnom srpskom jeziku, a anketu su radili samo ljudi koji dolaze sa šumadijsko-vojvođanskog i istočnohercegovačkog dijalekatskog područja, pošto ova dva dijalekta čine standardni srpski jezik“, objašnjava Luka.

Mladi talentovani Nišlija nas je ubedio da ništa nije teško kada se voli i želi i da slobodnog vremena za druženje uvek ima.

„U Petnici nema slobodnog vremena! Šalim se! Uglavnom se stalno radi, ali znamo i mi kako da se zabavimo – uveče se organizuje neka svirka, ukoliko je neko od polaznika poneo neki instrument, imamo ponekad izlete do Petničke pećine, jezera, Valjeva, kanjona reke Gradac, odemo na bazen, a i neki sport nije na odmet u pauzi pre večere. Igramo fudbal, badminton, frizbi. Osim lingvistike zanima me i psihologija, zbog čega se i bavim interdisciplinarnim temama, kognitivnom i psiholingvistikom najčešće“, ozbiljno nam nabraja Luka.

U budućnosti Luka sebe vidi sasvim drugačije. To nas je iznenadilo, ali nas je u istom momentu oduševio kada je rekao da ne planira da zauvek napusti svoj grad i živi i radi u inostranstvu. Ipak, to ne znači da ne voli da putuje. Nedavno je bio u Italiji, Sloveniji preko raznih učeničkih razmena i obrazovnih programa, a sada razmišlja i o usavršavanju ili u Americi ili u Engleskoj.

„Što se fakulteta tiče, voleo bih da studiram u inostranstvu, ako ne odmah, na master studijama svakako. Želim da iskusim učenje u malo drugačijem svetu. Još uvek nisam odlučio koji bih fakultet upisao, ali dvoumim se između medicine i političkih nauka. Da, znam da apsolutno nemaju veze sa lingvistikom, a još manje jedno sa drugim! Jednostavno, naukom ću se uvek baviti iz ljubavi, stekao sam puno predznanja u Petnici, a sticaću ga još tamo, te se ne bih strogo orijentisao ka tome. Postoji dosta stvari koje me zanimaju, nadam se da ću ubrzo odlučiti koji ću fakultet, a Petnica će mi svakako puno koristiti, šta god da odlučim – tamo sam naučio ono što u školi ne mogu i spremam se za ’’akademski’’ svet“

Luka i SaraPitali smo ga i sa kim deli radost svojih uspeha i kome je on uzor.

„Imam šest godina mlađu sestru. Sara sada već daje bolje rezultate na raznim školskim takmičenjima, uglavnom iz oblasti prrodnih nauka, nego ja u njenim godinama. Ima tek dvanaest, ali se dobro razumemo. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama doprineti pozitivnim promenama u našem gradu“, ubedljivo odgovara stariji brat, Luka.

I za kraj intervjua, Luka Radičević je još jednom poželeo da ohrabri mlade Nišlije.

„Niš ima perspektivu! Ukoliko mislite da je nema, stvorite je sami. Ne očekujte da dobijete sve na gotovo. Radite na sebi i verujte u velike stvari. Sve je moguće, sva rešenja su na dohvat ruke – samo pogledajte koliko ima organizacija mladih koje se bore za bolju lokalnu zajednicu. Sve su to servisi za realizaciju naših ideja, ideja niške omladine! Nemojte govoriti da je teško pronaći motivaciju, već danas krenite da istražujete neistraženo.“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com